Ny utredning ger Vidselskolan hopp

Genom att skapa en enhetlig F-9-skola i Vidsel kan kommunen sänka kostnaderna för Vidselskolan med drygt 1,7 miljoner kronor (mnkr). Det framgår av en färsk utredning som "Skolgruppen för högstadieskolan Vidsel" tagit del av, men inte tilläts presentera på politikermötet i onsdags.

VIDSEL2009-11-14 06:00
Som PT nyligen berättat har föräldrar och företagare i Vidsel bildat en intressegrupp för att bevara skolan och verka för ortens framtid. På onsdag kväll hade gruppen bjudit in politiker från samtliga kommunpartier för att gå igenom ett framtaget "förslag till kostnadsbesparingar för klasserna 6-9 på Vidselskolan." Förslaget har utarbetats av skolans före detta rektor Gunnar Bergman på uppdrag av barn- och utbildningschef Jan-Erik Backman. Planerna på att diskutera utredningen med politikerna stoppades dock av kommunledningen.
- Det är bara ett arbetsmaterial än så länge och har inte redovisats för politiken, är kommunchef Magnus Nordströms förklaring.
Sparförslag
Det Gunnar Bergman kommit fram till är bland annat att Vidselskolans byggnader i dagsläget innebär onödigt stora lokalytor per elev, cirka 30 kvadratmeter att jämföras med riksgenomsnittet på 17 kvadratmeter. Vidare att om Vistträsk och Tväråsel fortsätter bussa 6-9-klassarna till Vidsel kommer elevantalet på högstadiet att öka de närmaste åren. Däremot minskar antalet elever på låg- och mellanstadiet.
Vad gäller skolans sparkrav på 1,5 mnkr konstaterar Bergman inledningsvis att samordning av lokalerna och distansundervisning inte är ett genomförbart alternativ. Däremot finns det andra sätt att sänka kostnaderna. Ett alternativ är att kallställa högstadiebyggnaden, utom slöjdlokalen, och flytta över eleverna till låg- och mellanstadieskolan samt den så kallade institutionsbyggnaden, där bland annat salar för kemi, fysik och biologi finns inrymda. Förskolan föreslås vara kvar i nuvarande byggnad på skolområdet. Alternativet innebär att lokalytan per elev kan minskas till 14 kvadratmeter. Den totala spareffekten uppges kunna bli 1,7 mnkr i slutändan.
Detta fick som sagt intressegruppen inte presentera för politikerna på onsdagskvällens möte.
- Men vi klargjorde att i och med utredningsresultatet anser vi från vår sida att sparkravet är uppfyllt, säger Stefan Andersson.
Samtliga kommunpartier fanns representerade på det välbesökta mötet.
- Informationen var mycket givande, inte minst för oss som tillhör oppositionen och generellt har problem med att få del av Socialdemokraternas beslutsunderlag, säger Per-Erik Johansson (KD).
fakta Turerna kring Vidselskolan
När budgetberedningen i mitten av maj presenterade budgetförslaget för Älvsbyns kommun 2010 ingick nedläggningen av årskurs 6-9 på Vidselskolan i de föreslagna sparåtgärderna.
Byborna gick till storms direkt med ortens företagare i spetsen.
Uppvaktningen av S-ledningen gav snabbt resultat: Två veckor efter att sparförslaget lanserats backade kommunstyrelsen: Vidselskolan skulle få respit till den 14 december.
Kommunchefen fick i uppdrag att utreda om det går att spara motsvarande belopp (cirka 1,5 miljoner kronor) inom 6-9-verksamheten i Vidsel genom samordning av lokalerna och distansundervisning.
Om inte, ska enligt fullmäktiges beslut det första förslaget fullföljas och Vidseleleverna börja bussas till centralorten från och med höstterminen 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om