I februari gav regeringen klartecken för det nya flygledartornet på RFN som väntas kosta 68 miljoner kronor. På tisdagseftermiddagen satte man spaden i marken och till veckan börjar bygget som ska stå klart i november 2016.
– Det ju en del i den infrastruktursatsningen som finns här på provplatsen. En ganska liten del om man tittar på antalet kvadratmeter, men en väldigt betydande del för att kunna fortsätta med provning och att vara en alternativ flygplats åt försvarsmakten i framtiden, säger Mats Hakkarainen.
Det nya tornet innebär även en bättre arbetsmiljö för de som jobbar i det.
"Större flygplan"
Mats Hakkarainen ser investeringen som ett tecken på att robotbasen har en ljus framtid.
– Testförsöken ökar sakta men säkert, och jag ser ingen stopp på det de närmaste tre-fyra åren. Tornet kommer väl att hålla 30-40 år, så det ger ju oss en möjlighet att hålla på i 30-40 år till i alla fall.
Förutom flygledartornet har man även en kombiplatta på gång. Det kan jämföras med en parkering för upp till tio JAS Gripen.
– Där ligger vi ungefär ett år efter det här tornprojektet. Så där vi låg för ett år sedan med det här, där är vi med kombiplattan i dag. Då kommer vi kunna ta hit fler flygplan, eller större flygplan. Sedan har vi även en stor radaranskaffning på gång också.
"Himla intressant"
Dessutom har man sedan tidigare inhandlat ett nytt målrobotsystem.
– Nu är vi ungefär halvvägs genom de här satsningarna, och det känns jättekul, säger Mats Hakkarainen.
Kristina Lundgren arbetar dagligen i det bullriga tornet och hon är glad att bygget rör sig framåt.
– Det känns mycket bra att det första spadtaget är taget nu. Nu händer det verkligen, säger hon.
Det är inte bara arbetsmiljön hon ser fram emot i det nya tornet.
– Det kommer bli så himla intressant för oss att komma på den här distansen från banan jämfört med hur vi sitter nu, vi får en helt annan överblick, säger Kristina Lundgren.
Designade fartränder
Det nya tornet hamnar nämligen i mitten av landningsbana – mitt på kommungränsen mellan Älvsbyn och Arvidsjaur. Det gamla står vid starten av banan.
Arkitekten bakom tornet är Niklas Granljung, A och D Arkitektbyrå. Han har hämtat inspirationen från bilsportens värld och försökt fånga farten i ett JAS-plan.
– Vi ville ge intrycket av fart även utifrån sett. Så vi har tittat på Formula 1-bilar och tagit fartränder därifrån, säger han.
"Speciell byggnad"
Han och hans team började en intensiv projektering som pågick under ett halvår ifjol – sedan har det mest handlat om att invänta regeringsbesluten.
Han har aldrig designat något liknande förut, och är nöjd med arbetet.
– Dels är det en speciell byggnad, och sedan är det väldigt mycket installationer i den. Det har vi fått jobba mycket med, att samordna alla installationerna samtidigt som man ska få det att bli en snygg byggnad med bra arbetsmiljö, säger han.