– Jag är trött på att svartmålas som en brottsling, säger Renkronans delägare Krister Wannestrand om arbetsmiljöverkets krav där facket kommunal lämnat in en anmälan om påstådda missförhållanden i arbetsmiljön.
– Jag anser att verket är helt fel ute, det de skriver är inte rätt, säger Krister Wannestrand, som valt att helt stänga avgiftningen.
– Därför att vi klarar inte kravet på dubbelbemanning. Avgiftningen kan inte bära den kostnaden, säger Renkronans delägare.
Säkerhetskrav
Arbetsmiljöverket förbjuder Renkronan att erbjuda avgiftning efter 31 augusti om inte minst två personer är i tjänst. Dessutom kräver verket att vid hot måste anställda kunna sätta sig i säkerhet till ett rum med låsbar dörr som inte kan forceras. Kraven är förenade med vite om 50 000 kronor.
Arbetsmiljöverket har också lämnat förelägganden. Dit hör fungerande larmsystem under dygnets alla timmar där folk som tar emot larm snabbt kan komma till undsättning.
Renkronan föreläggs också att det ska göras en riskbedömning kring hot och våld och det ska dokumenteras skriftligt. Anställda och skyddsombud ska också ges möjlighet att medverka vid undersökningar och riskbedömningar. I beslutet pekar verket på att 2010 inträffade det två allvarliga händelser. Vid ett tillfälle fick anställda ta emot sparkar emot huvudet och vid ett annat bråk skallades en anställd. Verket kommenterar att "även om ni har stängt avgiftningen kan den komma att öppna igen och vi bedömer att det är allvarliga risker för hot och våld förenat med ensamarbete".
Kompetent personal
Krister Wannestrand säger till PT:
– Arbetsmiljöverket har inte läst det vi anfört. Vi har larm med larmkedjor och mycket kompetent personal med två läkare, en sjuksköterska och fyra sjuksköterskor, alla med stor erfarenhet. Vi har samarbetat med dem i tio år.
Han pekar på att han försökt bygga upp en dygnet runt verksamhet för människor som inte får hjälp inom den vanliga sjukvården och just nu har han 10-15 klienter inskrivna på det behandlingshem som arbetar efter tolvstegsmetoden.
– Nu ska vi se hur vi kan få till stånd en bra lösning. Går inte det får jag väl klappa igen vilket betyder 15-16 färre arbetstillfällen i Vidsel.