Fredagen har varit solig på många håll i landet, Men molnigheten, som tillhör en front som rör sig in västerifrån, kommer öka successivt och passera landet under natten och lördag morgon, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Fronten väntas dock passera rätt så snabbt och lördagen ser ut att kunna bjuda på en hel del sol i stora delar av landet.

Det kan dock bli ganska blåsigt. Även om det är soligt med upp emot 10 grader i södra Sverige så kan det upplevas kallare på grund av blåsten, säger Malva Lindborg.

Högtryck i Europa

Det vackra vädret förklaras av fint väder nere på kontinenten.

Ner över Europa är det högtryck och det är därför som södra Sverige får lite soligare väder och inte lika mycket nederbörd som i norr.

Samtidigt som södra Sverige drabbats av vårkänslor är det risk för storm i Norrland.

Vi ligger precis på gränsen mellan högtryck och lågtryck. Under helgen är det en del lågtryck som passerar norr om Sverige och det är risk för storm i fjällen. Det kommer även kunna passera en del snö över Norrland, säger Malva Lindborg.

Milt i söder

Det milda vädret i söder väntas däremot hålla i sig även nästa vecka.

Det kommer vara fortsatt ostadigt och kunna passera lite regn, men det är mild luft som passerar då och då. Man kan räkna mellan 5­–10 grader i söder. Nästa helg ser ut att bli riktigt varm, men det är lite mer osäkert.

Dock kommer det dröja lite till innan man kan säga att våren är på plats i hela Sverige.

Fjällen är alltid sena och det brukar vara någon gång i början på maj. Men räknar man bort fjällen är det i slutet av april som våren brukar ha anlänt till hela landet, säger Malva Lindborg.