– Jag har samtalat med Stefan Löfven. Vi har kommit överens om ett antal punkter, om andra inte, säger Jonas Sjöstedt på en pressträff.

– Klausulen om att V inte ska få inflytande är nu i praktiken tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden.

Enligt Sjöstedt har Löfven lovat att försvara jämlikhetsreformerna som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden. Enligt Sjöstedt finns det en skriven överenskommelse mellan S och V.

Artikelbild

| Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) säger sig vara redo att nomineras som statsminister.

– Vi har klargjort tydligt ett antal punkter emellan oss. De kommer inte att publiceras. Det är en intern uppgörelse mellan partierna, säger han.

Men Vänsterpartiet hotar Stefan Löfven med misstroende om den nya S-MP-regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

– Skulle de ha det dåliga omdömet att lägga fram förslag om marknadshyror och urholkat anställningsskydd, då är vi beredda att fälla den här regeringen. Det är ett misstroendelöfte. Vi sätter upp gränser för vad Stefan Löfven får göra, säger Jonas Sjöstedt till TT.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven.

För att V ska kunna göra verklighet av sitt hot måste partiet få stöd av M, KD och SD.

– Jag utgår från att de alltid kommer att vilja byta regering. Det är så det låter i retoriken och då får de leva upp till det. Det är vi som är vågmästare, säger Sjöstedt.

Tidigare på förmiddagen hade Stefan Löfven en pressträff. Han sade då att han inte haft förhandlingar med Sjöstedt, utan samtal.

Löfven öppnar för att V i framtiden kan vara med i förhandlingar om frågor som inte omfattas av uppgörelsen. Och han tänker stå upp för de reformer som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden.

– Det är klart att jag kommer att kämpa för de reformer jag tycker är bra, säger Löfven.

Han säger också att han vill ha tillbaka de reformer som försvunnit i den budget som riksdagen antog i december och som bygger på M och KD:s förslag.

Han kan dock inte lova att de återinförs, utan hänvisar till att det bestäms i kommande budgetförhandlingar med MP, C och L.

Om talmannen senare i dag som väntat föreslår Stefan Löfven som statsminister, så är han redo att bilda en ny regering.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, sade Löfven efter mötet med Andreas Norlén.