Frihetsberövandet uppges vara kopplat till liknande domslut som rör högt uppsatta medlemmar i det islamistiska partiet Ennahda, enligt en advokat som följt fallet. Anklagelser ska röra samarbete med terrorrörelsen IS i Syrien. Men insynen i rättsprocessen är obefintlig.
Ennahda var tidigare det största partiet i Tunisiens parlament, men det politiska landskapet har förändrats radikalt sedan Tunisiens president Kaïs Saïed suspenderade parlamentet och avsatte premiärministern sommaren 2021. Därefter har presidenten stärkt sin makt genom en ifrågasatt folkomröstning.
Ennahda och flera andra partier liknar maktutövningen vid en statskupp, och anklagar regimen för att "medvetet riktat in sig på viceledaren Larayedh".
Partiet hävdar också att beslutet är ett försök från president Saïed att skyla över valdeltagandet i den första omgången i parlamentsvalet i lördags. Endast elva procent av de röstberättigade i landet valde att rösta. Nio miljoner tunisier har rösträtt.
Den andra och avgörande valomgången genomförs den 21 januari. De ledande oppositionspartierna, inklusive Ennahda bojkottar valet helt.