Anledningen till den utökade kontrollen är att intresset för björnjakt har ökat, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i Västerbotten, till Ekot.

Jag tror att det har blivit en stor hetsjakt kring björnen. Det går väldigt fort att skjuta de här björnarna. Många vill vara med och då använder man alla till buds stående medel.

Satsningen får stöd av Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

Artikelbild

| Under årets björnjakt i Västerbottens län får 21 björnar fällas. Arkivbild.

Det är positivt att man är ute och kontrollerar att folk sköter sig och följer de lagar som finns och i synnerhet att etikfrågan respekteras, säger hon till radion.

Det stora intresset har bland annat visat sig i Västerbotten där Jägarnas riksförbund har överklagat länsstyrelsens beslut att minska antalet björnar som får skjutas. Begäran har dock avslagits av förvaltningsrätten i Luleå, skriver Folkbladet. Under årets björnjakt, som inleddes på onsdagen, får 21 björnar fällas i Västerbottens län, sju färre än förra året.

I Värmland var jakten över redan efter några timmar. Redan under morgonen sköts de båda björnarna som fick fällas i länet i år, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Totalt i landet får 300 björnar skjutas i årets jakt.

Rättad: I en tidigare version fick Gun Fahlander fel titel.