Arne är expert på att reda ut bankkriser

Arne Berggren är en krismedveten man. I två decennier har finanskonsulten från Bertnäs hjälpt regeringar över hela världen med återuppbyggnaden av kollapsade banksystem. Men att hans insatser skulle göra honom till Årets utflyttade Pitebo hade han aldrig kunnat drömma om.

Finanskonsulten Arne Berggren är ett världsnamn när det handlar om hantering av bankkriser. Nu är han också årets utflyttade Pitebo, vilket femårige sonen Anton tycker är ett självklart val.

Finanskonsulten Arne Berggren är ett världsnamn när det handlar om hantering av bankkriser. Nu är han också årets utflyttade Pitebo, vilket femårige sonen Anton tycker är ett självklart val.

Foto: Emma Bergstrand

UTFLYTTAD PITEBO2009-07-17 06:00
Varför jag? Jag är ju fullständigt okänd för utomstående, säger den 51-årige ekonomen och trebarnspappan, och tillägger att han känner sig djupt hedrad över utmärkelsen.
Hans meriter talar för sig själv. Ända sedan han lämnade Piteå 1978 för att studera statskunskap, nationalekonomi och företagsekonomi i Uppsala har hans karriär i finansvärlden gått stadigt uppåt. Sitt elddop fick han som opolitisk tjänsteman på finansdepartementet under den svenska finanskrisen i början av 1990-talet.
- Jag skruvade ihop delar av strategin för hur finanskrisen skulle hanteras, och funderade också en del på hur man skulle gå tillväga när man rekonstruerade banker, säger Arne Berggren.
Han fick bland annat ansvaret för rekonstruktionen av den då konkursmässiga Nordbanken. Banken delades in i en bra del och en dålig del, och Nordbankens riskfyllda krediter flyttades över till den dåliga delen, som bestod av ett statligt bolag som bildats enkom för ändamålet.
Internationell karriär
Den svenska bankräddarmodellen kom att bli stilbildande. När finanskrisen blåst över i Sverige åkte Arne Berggren till Washington och hjälpte Internationella valutafonden att utarbeta strategier för hanteringen av bankkriser.
Sedan började han jobba åt Världsbanken, och kom att arbeta i ett 20-tal olika länder för att hjälpa till att hantera de bankkriser som blossade upp under andra halvan av 1990-talet.
- Det började i Latinamerika, sen blev det Östeuropa och så kom Asienkrisen i slutet av 1990-talet.
Under 2000-talet har Arne Berggren framför allt jobbat med bolagisering och börsintroduktioner (han var general för börsintroduktionen av Telia), men under den senaste globala bankkrisen har hans expertkunskaper åter blivit oundgängliga.
Historien upprepar sig
När den svenska investmentbanken Carnegie förstatligades och delades upp i en frisk och en sjuk del fick Arne Berggren ansvaret för den sjuka delen med uppdraget att rädda så mycket som möjligt av bankens osäkra krediter.
- Så nu är jag tillbaka till det jag gjorde för 18 år sedan, konstaterar han.
Gård i Bertnäs
Arne Berggren är sambo och har tre barn. Äldsta dottern bor i Oslo, men resten av familjen bor i en lägenhet i centrala Stockholm. Varje sommar åker de dock till Bertnäs, där Arne har sitt föräldrahem (han är son till Sten och Irma Berggren).
- Jag köpte gården av mina föräldrar 1994, och försöker vara här minst en månad varje sommar och så ofta det går under vinterhalvåret, säger han.
Den gamla Norrbottensgården ligger vackert belägen vid Bertnäsfjärden, och Arne Berggren har renoverat den stegvis.
- Jag gillar att renovera, det är det som är avkopplingen för mig. Jag har alltid något litet projekt på gång.
Trots att det är mer än 30 år sedan han flyttade från kommunen är det Piteå och Bertnäs som är hemma för honom.
- Tanken är väl att flytta hit mer permanent när jag slutar jobba. Men å andra sidan har jag tänkt jobba i många år till.
Utflyttad Pitebo
cFör att, i egenskap av mångårig professionell problemlösare, vara en av Sveriges mest framgångsrika exportprodukter. Specialiserad, oftast placerad mitt i korselden, att åt olika regeringar hantera den ekonomiska krisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om