Där gränsen mellan Frankrike och Tyskland möter norra Schweiz ligger Basel. Till besökarens stora glädje lyser bilarna på gatorna med sin frånvaro. Här cyklar man hellre, eller tar spårvagnen. Femtio procent av Basels innevånare äger ingen bil.

Historiskt har Basel legat i skuggan av storebrodern Zürich, bara en timmes tågresa därifrån. Men med en överväldigande majoritet röstade Basel år 1967 ja till att borgmästaren fick tillåtelse att köpa två Picassomålningar av den private konstsamlaren Rudolf Staechelin (1881–1946). Det var startskottet för Basel som en internationell konststad. Pablo Picasso (1881–1073) själv blev så tagen av den massiva supporten från invånarna att han genast skänkte ytterligare tre målningar. Detta ledde i sin tur till att stadens välbärgade personer började samla konst och bygga upp privata samlingar, som i dag lockar besökare från hela världen.

På 1970-talet växte gallerierna till en rörelse som mynnade ut i Art Basel, med 70 000 besökare per år. De världsberömda arkitekterna Hertzog & de Meuron, som byggde olympiastadion ”Fågelboet” till OS i Peking 2008, är lokomotivet i kampen och har gjort Basels byggnader världskända.

Artikelbild

| Det gamla industriområdet Gundelinger Feld bakom järnvägsstationen är ett av de trendigaste områdena i Basel och rymmer en uppsjö av restauranger, barer och butiker.

Magnifik utsikt

Jag är på Messeplatz där den årliga konstmässan äger rum, med den spektakulära aluminiumfasaden ”Window to the heavens” i blickfånget, tillika en del av Basels mässhall. Ett stenkast därifrån flyter floden Rhen och skiljer stadsdelarna Kleinbasel och Großbasel från varandra. Vid brofästet till Mittlere Brücke går den branta backen upp till katedralen, Basel Minster, som erbjuder en magnifik utsikt över floden.

Jag promenerar längs med vattnet till pappersmuseet Basler Papiermühle. Det är ett charmigt litet museum inrymt i en medeltida kvarn och visar processen från handgjort papper till färdig bok. Jag går ombord på en av fyra små passagerarfärjor, drivna av flodens strömmar förankrade i en vajer, och korsar Rhen. Efter en kort promenad är jag framme i Gundeldinger Feld, ett gammalt industriområde från 1930-talet med allt från trendiga barer, kaféer och restauranger till klätterhall för frisksportaren.

Vacker byggnad

Artikelbild

| I slutet av juli och början av augusti arrangeras gratiskonserter på floden Rhen.

Eftersom Basel är Schweiz främsta arkitekturstad tar jag spårvagnslinjen mot Aesch och hoppar av vid Ruchfeldstrasse. Där står Schaulager, ritad av arkitekterna Herzog & de Meuron, som varken är ett museum, galleri eller ett traditionellt konstlager. Tyvärr är det öppet för allmänheten endast vid speciella tillfällen, men för den arkitekturintresserade är enbart byggnaden väl värd ett besök. Schaulager hyser en samling av 150 konstnärers verk, allt från modernister till sentida. Konsten lagras under optimala klimatförhållanden och är tillgängliga för utbildnings- och forskningsändamål, när de inte visas på Konstmuseum Basel eller Museum für Gegenwartskunst.

Bästa valet

Artikelbild

| De trånga gränderna på kullarna ovanför Marktplatz, i Basels gamla stadsdel, rymms mysiga kvarter och små butiker av alla de slag.

Tar man spårvagnen från centrum till stadsgränsen i norr kommer man till en grönskande lantlig idyll med betande kor. Där ligger Beylermuseet, en vacker byggnad med ett snyggt arrangerat ljusinsläpp från de glasade taken. Här pågår ständigt intressanta utställningar, både av klassiska modernister och avantgardister.

Tillbaka i centrum och den södra stranden vid Rhenfloden, som är det bästa valet när solen gassar. Längs Rheingasse ligger restaurangerna på rad. Jag tar in på ett kafé precis intill hotell Krafft, där bland annat författaren och Nobelpristagaren Herman Hesse (1877–1962) bodde när han skrev boken "Stäppvargen" (1927). Det blir en lång sittning i solen, samtidigt som jag beskådar hundratals personer som flyter fram i det strömma vattnet. Runt midjan har de en "wickelfisch", en säck som håller kläderna torra. Ett nöje som man måste prova.

Artikelbild

| De världsberömda arkitekterna Hertzog & de Meuron, som byggde olympiastadion ”Fågelboet” till OS i Peking har satt sin prägel på delar av staden.

Mobila konstverk

Ett av Basels viktigaste gallerier von Bartha, tidigare bensinstation och bilverkstad, vid Kannenfeldplatz visar verk från moderna och samtida konstnärer. Men man får heller inte missa det annorlunda Tinguelymuseet. Med sina mobila konstverk i järn sätter den excentriske konstnären Jean Tinguely lätt igång fantasin hos både barn och vuxna. Det är tydligt hur han genom sina verk kommunicerar och interagerar med betraktaren, både med allvar och ironi. Det handlar om färgstarka skulpturer som för högljudda samtal. Konst uppstår då maskinerna sätts i rörelse, menar Jean Tinguely. Att strosa runt bland alla dessa makalösa manicker är en lustfylld, sinnlig och poetisk upplevelse och en påminnelse om en tid då maskinerna stod i centrum.