Det var under slutet av 2018 som Piteå-Tidningen granskade smärtläkaren Tomas Ekström. Läkarprofilen påstod sig bland annat kunna bota alla kroniska smärtor och patienter fick veta att risken för att utveckla cancer närmar sig noll med hans behandling.
Då hade Ivo inlett en granskning av smärtläkaren efter att flera personer slagit larm under hösten 2018. I april 2020 kom beslutet att de kritiserar Tomas Ekström, men inte vidtar några åtgärder.
– Det vi har sett är brister avseende hans dokumentation, informationsöverföringar och hur han hanterar sina patientuppgifter, sade Carina Kvarnström, handläggare på Ivo.
Efter beslutet har Ivo fortsatt sin utredning av smärtläkaren som stängde ned sin verksamhet i Piteå i februari 2020 för att endast göra behandlingar vid sin privatklinik i Uppsala där patienterna betalar 50 000 kronor för en behandling.
Enligt utredningen, som SVT Nyheter Uppsala var först med att berätta om, har Ivo kommit fram till att Tomas Ekström varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och att hans legitimation bör återkallas.
Ivo gör sin slutsats efter att med hjälp av en extern expert tittat närmare på 17 olika patientärenden. Enligt tillsynsmyndigheten använder Tomas Ekström en metod som saknar vetenskapligt stöd, ger samma behandling till alla patienter oavsett symptom och skriver ut läkemedel i kombinationer och doser som kan orsaka allvarliga biverkningar.
"Tomas Ekström har enligt Ivo uppvisat en stor okunnighet i diagnostik och behandling av smärttillstånd. Han har även förskrivit läkemedel på ett sådant sätt att han allvarligt riskerat att skada patienterna", skriver Ivo.
Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN som ska ta ställning till om Tomas Ekströms läkarlegitimation ska dras in eller inte. Själv slår Tomas Ekström ifrån sig alla anklagelser. Både i en intervju med SVT:s reporter och när PT ringer upp honom.
– Det kommer inte bli något av det, säger Tomas Ekström som anser att Ivo anlitat en felaktig expert och gjort en illa underbyggt utredning.
Tomas Ekström uppger att han som smärtläkare inte behöver utreda patienterna, det räcker att bota dem.
– Vid första besöket kan jag bota patienter för 50 000. Sen har de livstids garanti på det. Det är en billig sjukvård. Att byta en höft kostar mellan 60 000 och 200 000. Om man botar smärtorna på en patient så behöver man aldrig byta höft- eller knäleder.