Lyckat försök med snabbväxande granar

I den småländska skogen har forskaren Karin Johansson vid Skogforsk i Uppsala lyckats få granplantor att växa rekordsnabbt.- Försöket visar att det går att få 50 procent bättre tillväxt hos dagens vanliga skogsplantor, säger hon.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

UPPSALA 2013-02-06 06:00

Under fem år har forskaren studerat hur granplantor utvecklats på en provyta där de haft ideala förhållanden att växa i.

Planteringen gjordes vid Asa Försöksanläggning på en provyta i den småländska skogen.

- Plantorna hade god tillgång på näring, det fanns vatten, de utsattes inte för frost, det fanns inget viltbete och inga snytbaggar, förklarar Erik Viklund, kommunikationschef vid Skogforsk.

Han och forskaren Karin Johansson summerar att hittills har försöket varit lyckat.

- I våra försök hade plantorna, utan näringsbevattning, växt mer än två meter på fem år. Det är riktigt bra, säger forskaren.

Erik Wiklund säger att det tar tio år för plantor som växer i "normala" förhållanden att nå samma höjd.

Karin Johansson tror att det går att få upp till 50 procent bättre tillväxt hos dagens vanliga skogsplantor även om det inte går att lägga ut vattenslangar i skogen.

- Det är för dyrt. Men man kan ändå komma en bit på väg..

Erik Viklund uppger att nu kan det bli aktuellt att börja odla med den nya metoden i större skala. Skogforsk för dialog med skogsbolagen, som är intresserade av att ta ut mer råvara ur skogen och att den skog som planteras växer snabbare.

- Trycket på att få ut mer råvaror ur skogen har ökat. Samhället befinner sig ju i en omställningsprocess där man tar hand om skogsrester på ett nytt sätt, säger kommunikationschefen, som pekar på att den nya planteringsmetoden kan komma att kosta mer för skogsbolagen.

- Ja, så det kan det bli. Det kan kosta mer investeringar, men kan man öka tillväxten i skogen blir det lönsamt, säger Skogforsks kommunikationschef.

FAKTA Skogforsk

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av skogsnäringen och staten. Huvudkontoret ligger i Uppsala.

Institutet arbetar för att tillföra svenskt skogsbruk tillämpbara kunskaper, tjänster och produkter som bidrar till ett lönsamt, hållbart bruk av skogen, så att näringens konkurrenskraft stärks och viktiga samhällsmål uppnås.

Skogforsk har 100 anställda, varav 65 är forskare.

Forskningen är inriktad på bland annat skogsträdsförädling, driftsteknik och skoglig logistik. Andra viktiga forskningsområden är tillämpad natur- och miljövård, mark och vatten samt värdeskapande virkesutnyttjande.

Källa: Skogforsk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om