Åtta månader har passerat sedan Hagamannen slogs ned med en golfklubba utanför ett elevhem i Övertorneå, dit han hade anlänt veckan innan för studier.
Tre män pekades ut som misstänkta gärningsmän. Samtliga friades sedermera efter tingsrättsförhandlingar och 70 dagar i häktet.
På måndagen återupptogs samma brottsmål överklagat till hovrätten med i stort sett identiskt underlag som i tingsrätten.
Ett nytt förhör hölls dock med Niklas Lindgren, den en gång fruktade Hagamannen från Umeå.
43-åringen lever i dag ett undangömt isolerat liv. Hans berättelse kan säkert i viss mån appliceras till de våldsoffer han själv en gång utsatt för övergrepp.
– Överfallet har påverkat mitt liv och min framtid. Jag vågar inte lita på någon. Jag är ständigt rädd, alltid oroad och stressad, förklarade Lindgren.
Niklas Lindgren vågade inte exponera sitt ansikte i rättssalen. Han förhördes därför per telefon från hemlig ort där han håller sig gömd.
– Min skolgång är förstörd. Misshandeln har gjort det omöjligt att flytta tillbaka till Övertorneå, berättade han och utvecklade även problem med yrsel och illamående.
Niklas Lindgren, kammaråklagare Klara Dahlström och advokat Marko Tuhkanen menade samstämmigt att de tre utpekade männen, 21, 23 och 25 år gamla, bär skuld till våldsdådet.
Man önskar se männen fällda för grov misshandel och dömda att solidariskt betala 175 000 kronor till Lindgren för fysiskt och psykiskt lidande, och förlorad arbetsförtjänst.
De tre tilltalade nekar till brott. I tingsrätten vann deras ståndpunkt gehör och frågan är om bevisbördan är tillräcklig för fällande domar i hovrätten?
Resterande två rättegångsdagar kommer i stort sett uteslutande handla om videouppspelningat av vittnesförhör från tingsrätten.
Misstänkta trions advokater kämpade hårt på måndagen för att hävda sina klienters icke-skuld.
Frias männen i hovrätten kommer de samtliga att utkräva skadestånd för tiden i häktet. Enligt justitiekanslerns schablonmässiga praxis kan det rendera i skadestånd på drygt 50 000 kronor per person. Det gäller skadestånd för lidande, sedan kan en häktad som blir frikänd i domstol även begära ersättning för andra ekonomiska förluster.