Kaffe i blåvitt porslin. Ett runt kafébord som knappt rymmer morgontidningen. Ett tänt ljus.
Morgontidigas tysta steg när de hämtar sitt stenugnsbröd från Kulturbageriet.
Servitrisen som lämnar fram en meny och frågar om jag vill ha omelett eller äggröra.
Det är som att sitta under grönska och parasoll på ett litet torg i en europeisk Medelhavsstad.
Känslan av hotellsömn i kroppen och en ren dag framför. Öppna sinnen och en förmiddag som rullar igång.
Lars Åkerlund, en av tvillingbröderna som driver delikatessbutiken Duå, skriver öppettiderna på glasdörren med vit penna.
Han och hans bror Per har nyligen flyttat sin butik, en modern version av en saluhall, hit till Väven – ett kreativt kvarter, en ny mötesplats under glastak för gränsöverskridande kultur invid Umeälven.
Kontinentala vibrationer
Här finns också Gotthards krog, restaurangen som är ihopbyggd med det anrika och nyrenoverade Stora hotellet från 1895.
Här kommer också ett nytt kulturhus, fler restauranger, kaféer och hotell öppna.
Lars Åkerlund knyter på sig sitt skinnförkläde och säger att de i och med flytten hit känner att de äntligen hittat hem.
– Här känner man de kontinentala vibrationer vi har varit ute efter. Vi är inne på vårt åttonde levnadsår och tanken när vi startade – precis som nu – är att vara en mötesplats kring mat där man inspireras och hittar bra råvaror.
Hur ser en vanlig dag i butiken ut?
– Jätteklyschan stämmer rätt bra, ingen dag är den andra lik men det blir mer action ju närmare helgen man kommer, berättar Lars Åkerlund, som också säger att om Duå vore en maträtt skulle det vara en som baseras på säsongens råvaror.
Vad skulle du tipsa den som semestrar i Umeå om att göra?
– Det måste vara att gå på Guitars – the museum, jag har inte hunnit vara där själv men det verkar häftigt!
Vintagegitarrer
Guitars drivs av ett annat tvillingpar – bröderna Samuel och Micael Åhdén.
Det är deras grundsamling av femhundra exklusiva gitarrer, förstärkare och jukeboxar från 50-talet och framåt som ligger till grund för museet. I den renoverade stenbyggnad som en gång var Vasaskolan finns också restaurang och konsertlokalen / utestället Scharinska.
Stieg och rawfood-glass
Som semestermål ligger universitetsstaden Umeå nära. Större utbud, men fortfarande med mycket hjärta och hjälpsamhet i butiker och efter gatorna.
Fina hus i gamla kvarter att promenera förbi.
Flera nyöppnade restauranger.
Dessutom byggs det på flera håll.
Förutom Väven är också citygallerian Utopia ny.
Under kulturhuvudstadsåret ordnas flera hundra aktiviteter, projekt och evenemang.
Författaren Stieg Larsson växte upp i Umeå. I en Visit Umeå-guide som jag plockar på mig står det att hans karaktär Lisbeth Salander är baserad på en typisk Umeåtjej.
Det låter vi vara osagt, men det står också att det finns 3 000 björkar i stadskärnan.
Jag passerar några av dem, väjer för lövskugga och väljer solsidan.
Minikafé med rawfoodglass på hälsokostbutiken och sedan vidare till Kii: Butiken slog upp dörrarna år 2000 och bakom ligger Filippa Rådin och Frida Stighäll.
Gammalt rosa trähus
Målet då och nu är att erbjuda ett handplockat utbud av väl valda varumärken, något som bland annat gett dem priset för ”Årets butik i Sverige”.
– Vi ville fylla ett tomrum i Umeå. Vi saknade en butik med ett handplockat utbud, med en bred prisbild och exceptionellt god service, säger Frida Stighäll.
Sedan starten har butiksytan blivit sex gånger så stor. Från att vara en renodlad dambutik är Kii nu ett slags minivaruhus med herravdelning, skor, accessoarer, barnkläder och inredning. Butiken breder nu ut sig över hela nedervåningen i det själfyllda rosa gamla trähuset längs gågatan.
– Vi älskar att inspirera våra kunder med god service, trevliga events och en charmig butiksstyling. Vi har vuxit till ytan men vill fortfarande kännas lika personliga och mysiga, säger Frida Stighäll.
Om butiken vore ett klädesplagg, vilket skulle det vara?
– Vi har faktiskt stickat upp en halsduk i fin ullkvalite som alla våra kunder får när de fyller år. Den är mysig, snygg, varm och passar till alla.
Queerkultur
Vidare ut i natten finns såklart reguljära barer och musikscener. Nästa helg går klassiska Brännbollsyran, världens största brännbollscup och Sveriges största studentfestival av stapeln.
Andra fasta inslag är höstens Pridefestival och en queerklubb varannan månad. Umeå har utsetts till Sveriges homovänligaste stad flera år och sägs vara känd för att vara en schysst plats för homo-, bi- och transpersoner.
Men kulturföreningen Queerförvaltningen frågar sig ändå var den queera kulturen finns och har som mål att vrida, vända och ifrågasätta heteronormen i samhället för att kunna erbjuda något inkluderande.
Nästa arrangemang man tar del i är Festival normal – unlimited.
Kanske är det då det är dags. Att dansa sig genom Umeånatten.