Norrbotniabanan är på spåret

Bakslagen har varit många för Norrbotniabanans vänner genom åren, men nu är man på spåret igen.– Vi känner medvind. Till sist fick vi staten med oss, säger Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB.

Glada miner när Hans Lindberg och Gusten Granström, ordförande respektive vd för Norrbotniabanan AB, bjöd inte till pressträff i Umeå. Nu ska järnvägsplanerna för sträckan Umeå–Skellefteå genomföras av Trafikverket och dessutom ska sträckan Umeå–Dåva börja byggas.

Glada miner när Hans Lindberg och Gusten Granström, ordförande respektive vd för Norrbotniabanan AB, bjöd inte till pressträff i Umeå. Nu ska järnvägsplanerna för sträckan Umeå–Skellefteå genomföras av Trafikverket och dessutom ska sträckan Umeå–Dåva börja byggas.

Foto: Maria Johansson

UMEÅ2015-11-26 22:20

Videon är inte längre tillgänglig

Således idel glada miner när det bjöds in till pressträff i Umeå på torsdagen. Efter en kortare tågfärd på Botniabanan från Hörnefors bjöds det in till pressträff på Umeå Östras resecentrum. En rad inblandade personer fanns på plats för att lyssna och svara på frågor.

På spåret, alltså, om än Norrbotniabanan inte ingår i den nationella planen, trots regeringens ideliga försäkringar att den 27 mil långa järnvägssträckan ska byggas.

– Vi får hoppas att det blir så, men spaden ska i jorden senast 2018, säger Gusten Granström.

Operativ fas

PT har tidigare berättat att Norrbotniabanan fått närmare 100 miljoner från EU. Tillsammans med lika mycket i regionala medel från Länsstyrelsen i Norrbotten och Region Västerbotten så är arbetet med att ta fram en järnvägsplan för sträckan Umeå – Skellefteå finansierat. Likaså ska spaden i jorden när det gäller byggandet av den milslånga sträckan mellan Umeå – Dåva industriområde.

– Norrbotniabanan AB är beställare och Trafikverket är utförare. Vi är påbörjat den operativa fasen. Vi har också byggt upp en organisation och anställt personer för att sköta administration, kommunikation och ekonomi. EU ställer krav på de punkterna och vill ha återkommande information och redovisning under resans gång, säger Gusten Granström.

Måste komma igång

Alla inblandade anser att det är av yttersta vikt att komma igång under den nuvarande mandatperioden. Under den borgerliga regeringstiden var intresset ljumt och Alliansen nobbade till och med att ställa sig bakom en ansökan om EU-medel. Det vill säga den ansökan som fick grönt ljus av den rödgröna regeringen och nu är beviljad.

Så långt allt väl, men regeringen har inte utsett någon förhandlingspart när det gäller det finansiella upplägget för byggandet av Norrbotniabanan.

– Det är inte bra. Vi måste få igång en dialog med regeringen och då krävs det en förhandlingspart. Om inte regeringen tar tag i det så är vi beredda att anställa en förhandlingsperson själva, säger Gusten Granström.

Det sägs att ni vill ha Anders Sundström som förhandlingsperson?

– Ja, om du vet det så kan jag bekräfta. Han kan Norrland och har pondus och kontakter.

Den kustnära dragningen av Norrbotniabanan ska gå från Umeå via Robertsfors, Skellefteå och Piteå till Luleå. Den blir cirka 270 kilometer lång.

Järnvägen har två syften, dels förbättringar för godstransporterna och dels att möjliggöra persontrafik längs kusten i Övre Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om