Högre elpris ger kraftbolagen rekordvinster
Det finns gott om kraftproducenter och tillgången på el i Sverige har aldrig varit bättre än just nu.Och aldrig tidigare har kraftbolagen redovisat så goda resultat.- Kraftbolagen sysslar med rovdrift och lagstiftarna saknar sjukdomsinsikt om hur man ska komma tillrätta med situationen, säger Roger Fredriksson, konsult i Umeå och specialist på elmarknaden.
Den torra sommaren har lett till låga vattennivåer. Nu försöker elbolagen nyttja situationen för egen vinning. Men enligt energiexperten Roger Fredriksson i Umeå innebär de lägre vattennivåerna bara ett tapp på 27 terrawattimmar, eller sju procent av den årliga förbrukningen, vilket motsvarar en ökning i pris med två öre per kilowattimme. (Arkivbild)
Foto: Maria Johansson
Men det är inte bara certifikaten som ökat i pris.
Priset på el i Sverige har nästan fördubblats sedan i mars. Då låg priset på 29,5 öre kilowatt. Under april steg det till 40 öre och enligt elbörsen Nordpool låg priset sista juni på 53,9 öre.
Till det tillkommer priset på elcertifikatet plus skatter och då hamnar slutpriset ända upp emot 1,20 hos vissa kraftproducenter.
Vill tjäna pengar
Roger Fredriksson skräder inte orden om hur elproducenterna uppträder.
- Elpriset har gått upp därför att bolagen vill tjäna mycket pengar och om lagstiftarnas ovilja att göra något åt bristerna på marknaden, säger Roger Fredriksson, som pekar på att kraftbolagen aldrig har varit så lönsamma som nu.
2007 omsatte Vattenfall 45,4 miljarder med ett resultat på den nordiska marknaden på 11,4 miljarder.
Skellefte kraft omsatte tre miljarder 2007 med 506 miljoner i resultat.
Jämtkraft i Östersund som har landets lägsta elpriser omsatte en miljard med 100 miljoner kronor i resultat. Piteenergi omsatte 373 miljoner kronor förra året med 29,5 miljoner kronor i resultat.
Rovdrift
Roger Fredriksson anser att bolagen ägnar sig åt rovdrift.
- Vi har aldrig haft så många kraftproducenter som nu. Vi har aldrig haft så gott om el som nu och den har inte blivit dyrare att producera. Ändå går priserna inte ner.
- Vad det handlar om är att det går ett rakt rör från företagens höga priser till deras höga vinster, säger Roger Fredriksson, som menar att affärspressen har sin del i skulden.
- Den har trummat ut att folk ska låsa sig vid fasta priser. Kraftbolagen har skaffat sig kunskap om hur artiklarna skrivs så att de gynnar företagens affärer, säger Roger Fredriksson, som menar att det allvarliga är att det inte finns någon motkraft som bromsar prisutvecklingen.
Sänkta elpriser
Umeåkonsulten säger att för 100 år sedan utnyttjade kraftbolagens sin monopolställning för att binda upp folk.
- Nu när marknaden är fri använder bolagen sin styrka för att fortsätta spöa oss, säger Roger Fredriksson, som menar att bolagen gärna vill indoktrinera folk att "med fler energiproducenter blir elen billigare".
- Det är inte sant. Det ger inte sänkta elpriser.
Vad ska man göra åt det skenande elpriset?
- Företagen går ut med bilden att det är priset på kol och olja i Europa som styr elpriset men vi använder inte det i Sverige så det är irrevelant. Det som behövs är sjukdomsinsikt. Det krävs krafttag för att ta fram rimliga mekanismer som styr priset.
- Vi måste få en energipolitik som ger energieffektiviseringar som går ut på att minska användningen av el, men just nu ska vi mata rovdjuren medan lagstiftarna blundar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!