Det var söndagen den 14 juli som planet av modellen Gipps Aero GA8Airvan lyfte från Umeå flygplats. Ombord fanns en pilot och åtta fallskärmshoppare, totalt sju män och två kvinnor.
Klockan 14.12 fick flygtornet ett haverilarm och planet kraschade på ön Storsandskär i Umeälvens mynning. Samtliga ombord omkom. En av fallskärmshopparna var Stina Hägglöf från Piteå.
På onsdagen presenterade Statens haverikommission en rapport om de fakta man fått fram hittills under utredningen. Att ta fram den slutgiltiga rapporten kan dröja uppemot ett år.
Haverikommissionen har efter olyckan arbetat med att samla in information från en rad källor för att bringa klarhet i frågorna: Vad fick planet att störta? Hur kunde vingar och stjärtparti brytas loss i luften?
Vid en presskonferens på onsdagen redogjorde Peter Swaffer, avdelningschef för civil luftfart på Statens haverikommission för händelseförloppet och sade bland annat att piloten begärt att få stiga högre än planerat för att undvika moln.
– Förberedelser görs för att hopparna ska kunna landa på sin förutbestämda plats. I samband med en stigning så avtar också farten på flygplanet. Vid denna punkt så sker en plötslig ändring av riktning på flygplanet. Flygplanet har färdats ungefär 1 000 meter framåt samtidigt som man färdats 1 000 meter nedåt. Farten överskrider den maximala fart som flygplanet är utprovat för, sade Peter Swaffer.
Ola Olsson, utredningsledare, visade bilder på avbrutna flygplansvingar och förklarade att brottytorna inte visar tecken på att det varit något materialfel.
– Allt tyder på att brotten beror på hög belastning, sade han.
Haverikommissionen konstaterar att det inte fanns några utmattningssprickor på vingstöttorna som kan ha förklarat varför vingarna bröts av. I stället är bilden att brotten skett på grund av överbelastning av höga aerodynamiska krafter.
Efter olyckan stoppade det Svenska fallskärmsförbundet (SFF) tillfälligt alla flygningar med modellen, som fanns registrerade hos två andra fallskärmsklubbar i Sverige. Kort därpå stoppade även den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa samma flygplansmodell – som tillverkas i Australien – från att flyga inom EU eftersom orsaken till olyckan inte var fastställd. Förbuden hävdes senare när inspektioner inte fann tecken på att något tekniskt fel eller konstruktionsfel låg bakom olyckan.