Värdig potatis varje år

Varje år samlas en jury för att utse årets potatis. Sedan skapar Marcus Nemrin, krögare på Sofiero Slottsrestaurang, ett recept för den vinnande knölen. I år är det sorten Linzer delikatesse som tillagas med en rikedom av färska örter.

Årets potatis Linzer delikatesse tillagas gärna som ljummen potatissallad med en rikedom av färska örter.

Årets potatis Linzer delikatesse tillagas gärna som ljummen potatissallad med en rikedom av färska örter.

Foto: Sanna Eriksson

UMEÅ 2012-05-09 06:00

Sedan några år tillbaka utses Årets potatis i Sverige.

I år är det sorten Linzer delikatesse som vann utmärkelsen.

- Ambitionen med "Årets potatis" är höja potatisen standard och att utse och lyfta fram en potatis med högt odlingsvärde för fritidsodlare, säger Bitte Persson.

I begreppet odlingsvärde är det inte enbart skördeutfallet som räknas. Historiska aspekter, sjukdomsresistens, färg och form på potatis och potatisblommor och andra odlingsegenskaper vägs också samman.

Ugnsrosta
- Utmärkt smak och bra matlagningsegenskaper värderas extra högt, odlarmödorna ska ju kunna resultera i välsmakande anrättningar. Jag tycker att Linzer delikatesse passar utmärkt att koka eller ugnsrosta, säger Bitte Persson.

För varje vinnare tar Marcus Nemrin, krögare på Sofiero Slottsrestaurang, fram ett vinnarrecept. I år har han skapat en ljummen potatissallad omgiven av en mängd färska örter.

Recept
Receptet finns på hemsidan för årets potatis.

- Denna potatis ger kanske inte den största skörden, med det är en sommarpotatis med päronformade knölar som har inbjudande smak och textur, säger Bitte Persson.

Sorten är framtagen i Österrike 1975. För yrkes yrkesodlare är den något svår, då formen gör potatisen känslig för stötar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om