Snö och kyla blir lätt en nackdel i odlingssammanhang. Men Eila Johansson, som driver Astrant plant i Norrfjärden, har istället valt att se klimatet som en tillgång. Ett tjockt snötäcke blir som ett skyddande täcke för växterna och den långvariga kylan gör att vissa skadedjur inte överlever eller försökas lika mycket här som i varmare klimat.
Eila drar handen genom gröna blad. Det doftar sommarmat bland rikedomen av örtväxter.
En kryddväxt hon framhåller är en mer tålig sort av basilika.
- Basilikan är ofta ömtålig, men Magic mountain tål till och med någon minusgrad, säger hon.
Magic mountain finns både med ett mörkt grönviolett bladverk och purpurfärgade blommor samt som klassisk variant med gröna blad och vita blommor.
Fyrahundra gånger sötare
Bland klassiska örter som timjan och rosmarin finns också gräslök med vitlökssmak och en hel uppsjö av mynta. Indianmynta och marockansk mynta samsas med chokladmynta och bananmynta.
En annan växt som Eila gärna pratar om är sockerplantan stevia.
Stevia är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna är upp till fyrahundra gånger sötare än socker och används som sötningsmedel.
Guaraniindianerna i Paraguay och norra Argentina har länge använt örten som sötningsmedel.
I matbutiker och hälsokostaffärer återfinns stevia som sötningsmedel i saft och läsk, samt som alternativ till socker vid bakning.
- Stevia är en gammal kulturväxt. Den är bakteriedödande och tack vare att den inte innehåller några blodsockerhöjande kolhydrater passar den för diabetiker, säger Eila.
Skogens skafferi
För den som vill söka sig längre bort än den egna kryddträdgården finns en utmärkt guide i hemsidan Skogsskafferiet.
Det är Christian Cederwall och Markus Lundström som är initiativtagare och deras skafferi på nätet har växt fram utifrån deras övertygelse om att global rättvisa och ekologisk hållbarhet måste gå hand i hand med ett levnadssätt som minimerar vår miljöpåverkan och som sker i samklang med naturen.
- Vi vill därför försöka återupptäcka tidigare generationers kunskap om den mat och medicin som växter vilt i vår närhet, som en del i strävan mot ett mer hållbart förhållningssätt mot människor, djur och natur, skriver de.
På hemsidan finns växterna kategoriserade utifrån skördetid och användningsområde. De har också delats in utifrån de användbara delarna, som blad, bär och rot.
Just nu tipsar Skogsskafferiet till exempel om maskros.
Använd de späda bladen färska som alternativ till ruccola. Eller plocka harsyra och använd i sallad, som smakförstärkare i sås eller blanda med vatten till måltidsdryck.