Uppstädning efter tromben

För ganska exakt två månader sedan, torsdagen den 31 juli, drog en tromb förödande fram i de nordöstra delarna av Piteå kommun. Nu börjar uppstädningen efter stormen, som inom loppet av en kvart fällde tusentals kubikmeter skog, att bli klar.

Bröderna Robert och Rolf Hedström i Altersbruk iakttog förödelsen och hade så mått börjat röja upp dagen efter att tromben slagit till. Tromben drog fram i nordöstra delen av kommundelen på eftermiddagen torsdagen den 31 juli. (Arkivbild)

Bröderna Robert och Rolf Hedström i Altersbruk iakttog förödelsen och hade så mått börjat röja upp dagen efter att tromben slagit till. Tromben drog fram i nordöstra delen av kommundelen på eftermiddagen torsdagen den 31 juli. (Arkivbild)

Foto: Emma Bergstrand

TRANUTRÄSK2008-10-02 06:00
- Tromben åstadkom en hel del förödelse här kring Tranuträsket och i Alterdalen, även om omfattningen av stormen givetvis inte går att jämföra med
Gudruns härjningar i södra Sverige i januari 2005, säger Ove Lundgren, avverkningsledare på Sveaskog i Piteområdet, och Per Vikström, som kör skotare åt Fredrik Larsson Skogsmaskiner på Pitholm.
Båda deltog i röjningsarbetet efter Gudrun, Ove Lundgren i Halland och Per Vikström i småländska Ljungby.
- I Ljungby förlorade en enda markägare så mycket som 10 000 kubikmeter, säger Per Vikström apropå att Sveaskog håller på att avsluta sitt uppdrag vid Tranuträsket, som ligger mellan Norrfjärden och Sjulsmark.
40-tal ägare
Man har upparbetat i runt tal 10 000 kubikmeter stormfälld skog åt totalt cirka 40 olika markägare. Den första maskingruppen inledde arbetet redan någon vecka efter stormen och när man märkte att arbetet var mer omfattande än väntat sattes ytterligare en skördargrupp in. I varje grupp har ingått fyra man. Jobbet avslutas denna vecka om allt går enligt planerna.
- Arbetet har gått väldigt smidigt och bra, säger Ove Lundgren, som berättar att det mesta av virket har hämtats med lastbil och levererats direkt till industrin: tall går till Lövholmssågen, gran till Älvsbyhus samt massaved (barr och löv) till Smurfit Kappa.
Köper gärna
Några avsättningsproblem finns inte, snarare tvärtom: industrin ropar efter råvara.
Avverkningen har skett både manuellt med motorsåg och med skogsmaskiner som skotare och skördare.
Det har gällt att få ut mesta möjliga virke ur skogen så fort som möjligt, eftersom det finns viss risk för blånadsskador (blånadssvamp) under sommaren och fram till slutet av september, förklarar Ove Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om