Skärgårdshavet – den åländska och finska skärgården – har närmare 50 000 öar, kobbar och skär och alla de större har bra båtförbindelser. Egentligen är det bara på Fasta Åland som biltrafiken kan vara tät, men numera har flera av de största vägarna separata cykelbanor och på småvägarna är trafiken gles.

Vi börjar vår tur i Mariehamn (färjeläget på Eckerö, längre norrut är en annan bra startpunkt) och kollar in alla mysiga hantverks- och klädaffärer på Torggatan och i charmiga Sjökvarteret med ställen som designbutiken Salt, med nästan bara åländska produkter. Sjöfartsmuseet med barken Pommern är så klart också ett måste.

Imponerande ruin

Artikelbild

| Besöker ni Stickstugan så missa inte det fina växthuset.

Till Kastelholm, mitt på fasta Åland är det en och en halv timmes cykling men väl framme tar det längre tid att uppleva allt. Här finns öns bästa golfbana och en imponerande slottsruin där Erik XIV satt fängslad en tid. Strax intill hittar man fängelsemuseet Vita Björn, öns häkte i 200 år fram till 1975, och Jan Karlsgården, ett friluftsmuseum med fina allmogebyggnader från 1700- och 1800-talet som tagits hit från hela Åland.

Här passar vi på att luncha hos den kända tv-kocken Michael Björklund, vars stora anläggning Smakbyn ligger strax intill slottsruinen.

Trampar man i stället rakt söderut från Mariehamn i tre kvart – över en rad små, broförbunda öar med turkost hav emellan – har man ett perfekt slutmål i Stickstugan. Det charmiga kaféet är inrymt i ett vackert trähus och allt som serveras är hembakt av ägaren Lotta Gustafsson:

Varje kväll bakar jag allt jag tror ska gå åt nästa dag. Det mesta som jag stickar gör jag dock vintertid när kaféet är stängt, säger hon – stickandes – i sin lilla affär en bit från fiket.
Artikelbild

| Åland är nästan alltid lättrampat, som här på ön Kökar.

Stopp vid mikrobryggeriet

Åland är ganska flackt – och därmed lättcyklat. Utom längst i norr. Allt fler äppelodlingar startas nu mellan kullarna, där den högsta punkten – Orrdalsklint, når 129 meter över havet. För 10 000 år sedan var Orrdalsklint den första lilla kobbe som stack upp ur havet efter istiden.

Två trevliga stopp i norr är Ålands första mikrobryggeri Stallhagen, strax norr om Godby, och vikingamarknaden i Saltvik, som hålls i juli då hundratals människor lajvar vikingaliv. Men vår favorit är ändå de röda, isslipade klipporna i Geta. Solnedgångarna färgar dem ännu rödare innan eldklotet försvinner i Ålands hav.

Vill man i stället ö-hoppa mot Åbo finns det en nordlig och en sydlig rutt. På den nordliga ska ni inte missa att övernatta på den supermysiga ön Lappo, med hamnkrog och härliga badklippor.

Tur till ytterskärgården

På den sydliga rutten tar vi färja till Föglö, som är en av Ålands många pyttesmå kommuner. Sedan trampar vi vidare från ö till ö till färjeläget på Överö, för två timmar båtresa till Kökar, avlägsnast av de större åländska öarna men ett ställe man absolut inte ska missa. Här väntar allt från rundturer till båtfärder ut i ytterskärgården. Sen är det bara att ö-hoppa vidare till Åbo. Om två dagar är vi där.