Inredaren, bloggaren och inspiratören Jane Norell älskar pumpor, framför allt för deras formers skull.
– Men när jag har dekorerat med riktiga pumpor i blomuppsättningar och dukningar så har de börjat lukta så illa. Jag tänkte att det borde gå att göra egna som håller år från år och experimenterade med det tacksamma pysselmaterialet trolldeg, säger hon.
.
Receptet lyder:
1 dl salt
2 dl mjöl
1 msk olja
1 dl vatten
.
Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Jane Norell kör sin i hushållsmaskinen. Detta recept räcker till en ganska liten deg, så dubblera några gånger om du vill tillverka ett gäng pumpor.
Forma släta bollar och platta till dem lite. Använd en smörkniv för att forma räfflorna och kör sedan in dem i ugnen. Låt dem stå några timmar på cirka 110 grader och ställ åt sidan så de får vila till dagen efter.
– Det går också att måla dem, de gör sig fint sprejade i metallfärg, eller så kan man klä in pumporna med decoupage, tipsar Jane Norell.