Bland vanilj och molnig äppeldryck

Torkade äppelringar med saltkrämigt jordnötssmör, dimrosa frukostjuice och kokosstekta äppeltärningar i sällskap med honung och nötter. Här tar vi hand om trädgårdens äpplen i småskalig version.

Enkelt. Torkade äpplen och hemgjort jordnötssmör.

Enkelt. Torkade äpplen och hemgjort jordnötssmör.

Foto: Mari Gustafsson

Tips2016-10-01 06:00

Mot rökiga jazztoner och ett fladdrade eftermiddagsljus; pekannötter, sötmandel och runda mörkbruna hasselnötter som krasar under kniven. Kardemummakärnor krossade i morteln dansar långsamt i stekpannan med äpplen, kokosolja och honung.

.

Ångande slingor av te på äpple och kanel och en stund bland mjuka färger, milda dofter och slingriga mönster.

.

Att ta hand om en korg äpplen från trädet utanför fönstret kan vara en meditation i stunden, och allt behöver inte vara storkok. En flaska dimmig äppeljuice med toner av vanilj, en glasburk torkade äppelringar att njutningsfullt bre nötsmör på eller mjukstekta äpplen med nötter och kokos, klara att pytsas över frukostyoghurten eller vaniljdesserten, kan just precis det som är rätt att skapa just nu.

.

Äpplig juice i dimrosa ton

.

1 kg äpplen (gärna med rött i skalet för färgens skull)

1 tsk vaniljpulver

0,75 l vatten

färskpressad saft från en halv citron

0,5 dl stevia

0,5 tsk citronsyra

.

Skölj, kärna ur och skär äpplena i bitar. Det behöver inte vara så noga eller jämnt. Lägg i en kastrull med vatten, vaniljpulver, citronsaft och stevia.

Koka upp och låt bubbla någon minut innan du drar av från plattan och blanda i citronsyran.

Sila genom en finmaskig sil eller silduk.

Fyll drycken i en ren och varm flaska och förvara i kylen.

Blanda eventuellt ut med lite vanligt, eller kolsyrat, vatten. God att dricka varm, kanske med lite honung i.

Äppelmoset som blir över går att mixa med stavmixer. Vi frös in i portionsformar och tar ut och blandar i smoothies eller toppar gröten.

.

Råsteka äpplen

med kryddiga kompisar och honungsnötter

.

Tärna några äpplen och stek i kokosolja. Efter en stund kan du låta något krispigt gå ner, till exempel hackad mandel, hasselnötter och pekannötter. Vill du hålla nötfritt fungerar solroskärnor och pumpafrön fint. Låt lite kokosflingor dansa i och rosta gyllene. Strö ner kanel och kardemumma och ringla över flytande honung samt en nypa flingsalt.

.

Servera ljummen i yoghurten eller på kvarg med en skivad dadel och lite fibersirap, eller låt vara en del av en vaniljvispsdessert.

.

Torkade äppelringar

.

Det brukar kallas äppelchips, men det kan ge falska förhoppningar. Torkade äppelringar hemma är dock goda, och perfekta att bra lite jordnötssmör på när man är lite lagom sugen eller småhungrig.

.

Skiva några äpplen, låt både skal och kärnhus vara kvar. En mandolin är ett trevligt hjälpmedel, bara man aktar fingrarna.

.

Lägg ut och torka, gärna i svamptork. Ugnen fungerar också, torka i tre till fem timmar på låg temperatur, cirka 80 grader. Öppna luckan då och då för att släppa ut den fuktiga luften. Förvara i glasburk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om