Plastfolie minskar matsvinnet

En bra plastfolie kan minska både matsvinnet och frustrationsnivån i köket under julhelgerna. Testfakta har undersökt vilket märke som plastar bäst.

Plastfolie hindrar maten från att torka och håller den aptitlig längre – förutsatt att man lyckas få av filmen från rullen.

Plastfolie hindrar maten från att torka och håller den aptitlig längre – förutsatt att man lyckas få av filmen från rullen.

Foto: Shutterstock

Test2014-12-20 09:00

Är det någon gång man behöver plastfolie i köket så är det under julen, när mängder av byttor, pastejer och rester ska in och ut ur kylen.

Att plasta in maten skyddar den från att torka ut, och även från att komma i kontakt med skadliga bakterier som kan finnas i andra livsmedel, till exempel i rått kött eller i jord från potatisen.

Fästförmåga varierar

Men att få en dålig plastrulle i handen kan förstöra både humöret och jobbet man lagt ner. Det vet inte minst Andreas Hedlund, gastronomiskt ansvarig på Stadshuskällaren i Stockholm och en av kockarna bakom årets Nobelmiddag.

– Där går det åt åtskilliga meter, ja! Och jag använder mycket plastfilm hemma också. Men släpper plasten från kanten eller går sönder kan det ju sluta med att man får kassera allt. Eller med att det blir en hinna på såsen, säger han.

Alla märken i butikshyllan klarar dock inte uppgiften lika bra, visar Testfaktas test. En av de saker som varierar är just fästförmågan. Lidls plastfolie fäster till exempel bra på formar av glas, men mycket dåligt på keramik. Toppits Glad, ÖoB, Eldorado, och Rusta klarar både glas och keramik mycket bra. Men inget av märkena i testet fäster på plastformar.

– Även om alla är tillverkade av samma sorts plast, polyetylen, så är det skillnader på strukturen och hur plastfilmernas ytor ser ut. Det gör att de fäster olika bra på olika material, säger Guillaume Peter Soldani på Eurofins laboratorum i Frankrike, där testet utförts.

En av orsakerna till varför plastfilmen fastnar handlar om elektrostatiska krafter.

– Men det blir inga sådana mellan polyetylenfilm och plast, därför fäster folierna dåligt på plastformar.

Hanterbarheten

En annan viktig egenskap för plastfolie är förstås hanterbarheten – att den går lätt att riva av. Det här testades av en användarpanel på sex personer, som gav i särklass högst betyg till plasten från Toppits Glad. Det är också det märket som blir bäst i test när de olika delbetygen räknas samman. Näst bäst är testets billigaste märke från ÖoB.

De olika plastfolierna är också olika starka och töjbara. Dessutom skiljer de sig åt när man mäter hur mycket vattenånga som själva folierna släpper igenom. Helt tätt är inte materialet hos något märke, men Eldorado släpper igenom mer än tre gånger så mycket ånga genom folien som Ica och Lidl.

– Alla märken ligger på en acceptabel nivå, men ju tätare filmen är desto mindre är risken för att maten man slagit in ska bli torr, säger Guillaume Peter Soldani på Eurofins.

Roliga former

Lyckas man väl bli vän med sin plastfolie kan man upptäcka att den går att använda till mer än bara förvaring av mat.

– I restaurangköket brukar vi till exempel använda plast för att skapa roliga former. Man kan forma sitt kryddsmör till små ”korvar” där man knyter ihop ändarna, säger Andreas Hedlund.

– En intern hemlighet är också att kockar som glömt skärpet brukar dra av ett par meter plast och använda istället. Det kan du kolla nästa gång du äter på en restaurang där man ser in till köket: Var tredje kock har ett plastfilmskärp.

Fakta Så håller julmaten längre

Plastfolie skyddar maten från att torka ut och från att kontamineras av spill från andra livsmedel. Till exempel kan rått kött och jord som kommit med rotfrukter och sallad innehålla skadliga bakterier.

Plastfolie fördröjer dock inte bakterietillväxten på samma sätt som när man vakuumförpackar livsmedel.

För att förhindra bakterietillväxt ska maten förvaras kallt. Mät temperaturen på olika ställen i kylen med en termometer. Ställ kött och mejeriprodukter på de kallaste ställena. Man kan också sänka temperaturen i kylen.

Låt inte maten stå framme i rumstemperatur för länge, speciellt om det handlar om animaliska livsmedel som man tar i vid tillredning, som äggsallad, fisk och kött. Max två timmar är ett bra riktmärke.

Ta inte fram allt ur kylen på en gång utan fyll på byttorna på julbordet efter hand om något tar slut.?Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om