Överraskningar i årets surtest

Säg ordet surströmming till någon och du får antingen höra superlativ eller se en äcklad min. Och såklart var det förstnämnda reaktion som gällde för PT-veteranerna som fick uppgiften att testa årets suringar.

Foto: Fotograf saknas!

TEST2016-08-18 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

Den karaktäristiska doften spred sig i Västra kajens campingkök och fem före detta PT-medarbetare slog sig ner vid dukat bord. Testpanelen väntade spänt på första smakupplevelsen av årets alldeles färska (nåja) surströmmingar. Juryn tog tillfället i akt och gissade vilt vilken strömming som var vilken strax innan blindtestet började. Och det blev en lite minnesvärd dag för vissa i juryn, när filéerna lite oväntat fick fina omdömen.

Vinnaren bland de tre filéerna, Röda ulven, konkurrerade i topp bland ”de riktiga fiskarna” och kom trea i hela testet. Smaklökarna gjorde frivolter för numera filéfrälste Jan Lundquist när han lätt som en plätt tillredde en filébit av nämnda märke.
– Jag har alltid varit traditionell och ätit hel fisk, men nu fick jag en helt annan åsikt om filéer. Det här var fantastiskt.
Även filéskeptikern Ivar Johansson tog tillfället i akt att berömma de nästan färdiga munsbitarna.
– Mina fördomar mot färdiga filéer fick sig en knäck i dag.

Ingrid Enberg var av samma åsikt – filéerna är underskattade. Om man inte högg in på en av sorterna som inte gick hem bland testarna.
– Den har en märklig bismak, ansåg Rolf Hallgren.
Majken Bergman ansåg att man egentligen inte ska jämföra filéer med hel fisk. Hennes favorit var vinnaren Storö med omdömet ”jättegod smak” och ”rommen är fantastisk”.
Hon delar också med sig av ett dråpligt surströmmingsminne från tiden i USA när en vän tagit med sig en burk. Majken laddade med potatis och tunnbröd. Besvikelsen blev dock stor när burken öppnades – det var bara sås då alla fiskar upplösts under flygturen. Det hindrade dock inte Majken.
– Jag var så sugen på surströmming så jag doppade bröd i spadet och mumsade på! Våra grannar tittade snett på oss i flera dagar...

Även Jan Lundquist ”skrämde” amerikaner när han ordnade en surströmmingsmiddag för sina gäster.
– De flydde ut när burken öppnades men fann efter utvädring att fisken smakade bra. De tyckte dock att vi har underliga matvanor i att äta ”sur” fisk.
Samtliga tyckte att det var en härlig stund vid bordet men lite trixigt att bedöma, skillnaderna var i vissa fall hårfina. Med knapp marginal drog dock Storö längsta strået och PT-veteranerna kunde efter väl förrättat värv avsluta med att mumsa i sig en rejäl klämma.

Resultat av 2016 års surströmmingstest:


Storö (vinnare)
Omdöme: Fast i hullet, jättegod smak, fantastisk rom, något salt, inte god.
Betyg: 3,8

Röda ulven
Omdöme: Lika snygg som smaklig, mjuk, ansjoviskänsla i konsistensen, burksmak, nära perfekt sälta.
Betyg: 3,6


Röda ulven filéer
Omdöme: Slät och fin, Smakfull filé, lättbearbetad, roséfärgad, sladdrig, för lite fiskkänsla, bästa surströmmingsfilén jag provat.
Betyg: 3,4


Mannerströms
Omdöme: Tv-mässig alltså, lagom salt, fin färg, inte god, mild smak, smaklös, bra förstagångsval.
Betyg: 3,2


Oskars filéer
Omdöme: Fin konsistens, lättbearbetad, ganska god, bra smak, något lös, sådär, jag är ingen filéfantast.
Betyg: 2,8


Kallax
Omdöme: Fin färg, bra sälta, salt!, metallsmak, okej konsistens, smakfull rom, väldigt salt, något flammig i färgen, bra smak.
Betyg: 2,4


Kallas romströmming
Omdöme: Lättrensad, balanserad sälta men tyvärr lätt oljig bismak, mycket god, sladdrig blekfis, konsig smak, inget fel på färgen.
Betyg: 2,4


Oskars
Omdöme: Lättrensad, lagomsmakad = lite tråkig sälta som inte sticker ut, bra smak men hård konsistens, sladderfisk, underlig färg.
Betyg: 2,2


Kallax filéer
Omdöme: Saknar saltstyrka, grå, för salt, fy, dålig, för vara för min del.
Betyg: 1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om