Genom att vi har en ambassad och har utfört skyddsmaktsuppdrag för USA, liksom för Kanada och Australien, så har vi en särskild roll. Jag sade att vi kommer att stödja alla försök till dialog för en fredlig lösning och att vi är villiga att använda våra kontakter, berättar Wallström för TT.

De båda ministrarna träffades i samband med det årliga ministerrådsmötet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien. De pratade om vikten av internationell dialog och att sanktioner genomförs, och var överens om att läget förvärrats efter den slutna diktaturens senaste robottest.

Sverige är ett av få länder som har diplomatiska förbindelser med Pyongyang. I samband med FN:s generalförsamling i höstas erbjöd statsminister Stefan Löfven USA:s president Donald Trump blågul hjälp med Nordkoreakrisen. Men Wallström vill inte prata om huruvida Sverige fått någon specifikt uppgift eller ett medlingsuppdrag.

Jag vill inte gå in på detaljerna. . . Han tackade oss för vårt arbete och vi gick igenom vad som är på gång. Det är det jag kan säga nu.

De två möts igen den 15 december då Nordkorea ska diskuteras vid ett ministermöte i FN:s säkerhetsråd.