”Otrohet går att hantera”

Det behöver inte vara den sexuella aspekten av otrohet som ger de mest svårläkta såren. Bristen på ärlighet och respekt kan vara svårare att komma över. Det säger kommunikationskonsulten och författaren Liv Larsson, som vill lyfta ämnet.
.
Tre procent av svenskarna är otrogna. Det visar RFSU:s årliga sexundersökning. Tio gånger fler är otrogna om man räknar med porrsurfande och nätflirtande. Otrohet väcker ofta starka känslor, men med stöd är det möjligt att gå stärkt ur en situation som kan kännas oerhört mörk och hopplös.

Vill hjälpa. Författaren och coachen Liv Larsson har skrivit en bok för att ge första hjälpen vid otrohet.

Vill hjälpa. Författaren och coachen Liv Larsson har skrivit en bok för att ge första hjälpen vid otrohet.

Foto: Maria Fäldt

Svensbyn2017-06-03 06:00

På 1600-talet betraktades utomäktenskaplig sexualitet som farlig för samhället, eftersom den skulle kunna resultera i gudomlig vrede över människornas synder. Det ledde till att otrohet totalförbjöds år 1608 och belades med dödsstraff.

Endast några procent av de anklagade blev i slutänden avrättade och sedan 1937 är det inte längre straffbart att vara otrogen. Det som kallades ’horsbrott’ togs bort.

Men lämnar man Sveas rikes lag och ser till personliga erfarenheter är otrohet en av de mest laddade, smärtsamma och mest svårhanterliga händelser som kan inträffa i en kärleksrelation.

– Att leva i en relation innebär ofta att man lagt sitt hjärta i någons händer. Man har öppnat sig och delat med sig av sina innersta hemligheter. I den situationen kan otrohet kännas livshotande, säger författaren, kommunikationskonsulten och empatitränaren Liv Larsson.

Ofta är det inte att den vi lever i en parrelation med har haft sex med någon annan som gör mest ont.

– Det jag hör människor prata om som det mest smärtsamma är bristen på tillit, omsorg och respekt, säger Liv Larsson.

.

Prata innan det händer

”Om du är otrogen skulle jag göra slut direkt”.

Kanske har du hört orden från en partner, kanske har du själv sagt – eller åtminstone tänkt – liknande ord. Men vad är otrohet egentligen?

– För de flesta handlar otrohet om fysisk närhet till en annan person, att man bryter en överenskommelse kring intimitet i en relation. Det kan handla om kyssar, sex eller en flirt på nätet.

Faktum är, säger Liv Larsson, att många antar att ens parter har samma syn på ämnet som en själv.

– Det finns en risk med att inte prata om otrohet tills något som utmanar gränsen har hänt. Då kan ämnet vara så känsligt att det är svårt att mötas i ett samtal, säger hon.

.

Handlar om känslor

I Liv Larssons ögon handlar otrohet om att vi försöker tillgodose våra mänskliga behov.

– Men tragiskt nog är det nästan alltid behov som inte blir tillgodosedda av otroheten.

Hon utvecklar:

– En vanlig föreställning är att otrohet beror på att man inte längre älskar sin partner. Visst förekommer det, men otrohet kan också handla om känslor som att inte känna sig älskad eller uppskattad. Ur det perspektivet är otroheten sällan lyckad, eftersom ens parter kan få ännu svårare att visa kärlek och uppskattning.

.

Skuldbelägga

Att en svallvåg av känslor ofta sköljer över de berörda personerna vittnar mängder av böcker, filmer och personliga erfarenheter om.

– Det går också ett stråk av skam eller skuld genom känslorna. Det kan ta sig uttryck i revolt eller ilska, en önskan om att skuldbelägga, att utse syndabock eller att dra sig undan, säger Liv Larsson.

En klassisk frågeställning handlar om ifall man alltid ska berätta om otrohet för sin partner.

Det finns såklart inget standardsvar som fungerar för alla.

– Men innan man bestämmer sig ska man tänka på att ens parter någon gång i framtiden kanske får veta vad som hänt och se om det påverkar ens beslut. Kommer otroheten fram långt senare kan följderna bli lika stora – eller större. Det kan kännas förnedrande att ha blivit förd bakom ljuset under en längre tid.

.

Sprängas av sorg

I Martina Haags smärtsamma skilsmässoroman "Det är något som inte stämmer" tar sig den bedragna huvudpersonen igenom dagarna med hjälp av att bocka av kvartar. Om nätterna spelar hon Tetris på telefonen för att ta sig igenom dygnets mörkaste timmar.

De flesta som upplever svek umgås med starka känslor.

– Man tror att man ska sprängas av sorg, gnagas i bitar av oro, brinna upp av ilska eller långsamt dö i meningslöshet. Tankar om att det alltid kommer att kännas så gör det ännu mer smärtsamt. Många har också funderingar kring sin egen roll. ”Om jag varit snyggare, smalare, smartare, sexigare, roligare skulle det inte ha hänt.” Att ens partner varit otrogen är plötsligt inte den personens val, utan ett symptom på att det är fel på mig, säger Liv Larsson.

Att fantisera om hämnd är en vanlig ventil. Man vill att den andra personen ska lida lika mycket som man själv gör.

– Mitt råd är att aldrig hämnas på ett sätt som är straffbart, det slår bara tillbaka på dig själv. Fundera också över hämnd som inte är straffbar. Kanske slår även den tillbaka på dig, eller kanske gör det så att dina barn lider ännu mer? Om man märker att man vill hämnas brukar det bero på att man har en stark längtan efter att någon verkligen ska förstå hur ont det gör. Försök omge dig med människor som vill förstå dig och som kan höra din smärta.

.

Separation löser inte allt

RFSU:s årliga sexundersökning visar att tre procent av svenskarna är otrogna i traditionell mening. Tio gånger fler är otrogna om man räknar in till exempel porrsurfande och nätflirtande.

Hur många som väljer att gå skilda vägar efter en otrohet finns ingen klar statistik på, men en orsak till att separera handlar om att man inte orkar hantera känslorna av skam och skuld.

– Men genom en separation har man inte löst situationen, även om det kan kännas så. Samma sår, samma beteenden och samma tillitsproblem kan återkomma även om vi byter partner. Om man inte reflekterar över hur man agerar i nära relationer finns det risk för att nästa förhållande också spricker, säger Liv Larsson.

.

Kan gå stärkt

Hon har skrivit boken ”I nöd och lust” för att hjälpa människor vid otrohet. Det vänder sig till både den som blivit bedragen, den som bedragit eller den som på något sätt är vän eller anhörig.

– Vid otrohet uppstår det en kris som behöver hanteras om relationen ska bestå. Att lyssna på sin partner är bland det viktigaste man kan göra för sin relation. Inte bara genom att sitta tyst och låta den andra få prata, utom också genom att visa att man verkligen tar in det den andra säger.

Men samtidigt som det är värdefullt att kunna prata om otrohet är det också viktigt att inte ha en övertro till att allt blir bra bara av att prata om det.

– Ibland kan en situation bli värre beroende på hur vi pratar. För att bygga tillit behövs det handling också. Det är svårt att prata sig till tillit om man har skapat misstro med handlingar. Förlåtelse är en process som kan ta lång tid. Själv har jag varit med om otrohetssituationer som har öppnat nya vägar och nya sätt att se på livet, så jag vet att man kan gå levande och stärkt ur en situation som kan se oerhört mörk och hopplös ut, säger Liv Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om