Kulturdag med fokus på kvinnors historia

Det är tredje året i rad som den kvinnohistoriska kulturdagen "Lilly lever" anordnas. I år låg fokus på kvinnor, kärlek och pengar i ett historiskt perspektiv. "Vi ska lära av historien för att inte göra om samma misstag igen", säger Brith Fäldt, en av föreläsarna.

Lilly lever. Den aktiva hembygsföreningen i Svensbyn bjöd in till en kvinnohistorisk kulturdag. En av föreläsarna var Carina Wedin, coach och ekonomikonsult.

Lilly lever. Den aktiva hembygsföreningen i Svensbyn bjöd in till en kvinnohistorisk kulturdag. En av föreläsarna var Carina Wedin, coach och ekonomikonsult.

Foto: Mari Gustafsson

Svensbyn2016-09-03 16:28

Upprinnelsen till dagen "Lilly lever" ligger några år bakåt i tiden. Svensbyns hembygdsförening hade fått bidrag från länsstyrelsen och Piteå kommun till en förstudie om hur arbetsfördelning och könsroller såg ut på en gård för omkring ett sekel sedan.

Under den första "Lilly-dagen" presenterades studien, och sedan dess har arrangemanget varit årligen återkommande. Anledningen till att den heter "Lilly lever" grundar sig att just Lilly hade namnsdag samma lördag som det första arrangemanget.

Det är hembygdsföreningen i samarbete med Vuxenskolan som arrangerar den kvinnohistoriska kulturdagen på Swensbylijda och på programmet stod bland annat ett föredrag om ungdomshelger och dansbanor, coachen och ekonomikonsulten Carina Wedin pratade på temat "Kvinnor, kärlek och pengar" och så berättades historien om Lydia Lindgren, näktergalen från Svensbyn.

– Min mamma sa alltid att det inte var bättre förr, men att det inte är bra nu heller. Vi ska lära av historien för att inte göra om samma misstag igen, men vi ska samtidigt ta med oss det som varit bra in i framtiden. Det passar in på den här dagen och därför är den viktig, säger Brith Fäldt, hembygdsföreningens ordförande och föreläsare för dagen.

Närmare trettiotalet deltagare samlades och när Brith Fäldt berättade om hur unga flickor hade möjlighet att spana på killar under speciella kyrkhelger var engagemanget bland åhörarna stort, och här och där fyllde man i med egna erfarenheter.

– Jag tycker att det är intressant att följa förändringarna i samhället. När min mamma var ung gick samhällsutvecklingen så långsamt att en tjej kunde se på sin mamma, eller kanske till och med mormor eller farmor, och förstå hur hennes eget liv skulle te sig. På ett sätt var det nog tryggt, men ville man annorlunda var det en stor utmaning, säger Brith Fäldt.

En av åhörarna var Mari Molin, som bor i Ersnäs.

– Jag är född och uppvuxen i byn, så det är intressant att komma tillbaka och lyssna när det är fokus på kvinnofrågor. Jag har blivit mer intresserad av historien när jag har fått egna barn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om