Väldigt många torde ha byggt och lekt med Lego i sin barndom, men för en del går intresset aldrig över. I Sverige finns hundratals vuxna som har Legobyggandet som hobby. Två av dem, Tobias Storm och Magnus Johansson, samsas om utrymmet i en Norrbottensgård utanför Svensbyn. Här ryms allt en Legoentusiast kan önska och lite till.
– Som barn lekte och byggde jag med Lego, men numera bygger jag bara, säger Tobias Storm som arbetar som brandman och ser Legobyggandet som ett sätt att koppla bort det ibland tuffa jobbet.
– Lego kräver kreativitet, inte minst för att jag ofta och gärna vill modifiera och ändra modellerna. Jag går in i en bubbla där jag bygger och skapar.
Han delar utrymme med Magnus Johansson som berättar att tiden mellan barndomens Legolekar och vuxentidens Legobyggande i kretsarna kallas för "the dark ages".
– I tonåren brukar andra intressen ta över, men som vuxen kan man hänge sig åt Legonörderiet igen, säger han och skrattar.
Lego tillverkas och marknadsförs i första hand som en barnleksak, men numera görs avancerade och dyra byggsatser som snarare riktar sig mot vuxna.
– Ja, så är det, säger Magnus Johansson och håller upp en stor byggsats med åldersanvisningen från 16 år.
Är det en dyr hobby?
– Ja, det kostar en hel del i inköp, men också i resor till utställningar och föreningsmöten. Vi är organiserade i Swebrick och jag är ganska aktiv i lokalavdelningen för Norrbotten och Västerbotten, berättar Tobias Storm.
Tobias Storm har fastnat för New York-byggnader. Han har besökt staden en gång och via Google maps studerar han byggnader med "Legoögonen" påkopplade.
– Det gäller att hitta lösningar. Ibland kan man få tips och råd av andra byggare på vårt nätforum.
Även Magnus Johansson gillar att modifiera en del av de imponerande rymdskeppen. Ett skepp har fått egendesignade vingar och just nu försöker han bygga en modell i rejält uppförstorad skala.
Finns det något värde i Lego?
– Ja, det gör det. Jag brukar köpa två av varje modell. En bygger jag, den andra förvaras oöppnad. Det finns modeller med rejäl värdestegring.
Lego uppfanns av dansken Ole Kirk Kristiansen och lanserades i sin nuvarande form 1958. Det innebär att gamla klossar är kompatibla med dagens hightechmodellar. Tobias och Magnus har ett rejält förråd med olika klossar som är sorterade efter färg och storlek. Det ser ut som vilken verkstad som helst.
– Det gäller att ha ordning och reda så att det är lätt att hitta, säger Tobias Storm.