Höstsolen bländar när vi kommer körande efter grusvägen till huset invid Mjösjön.
På frostmarken, en avlång, rörlig skugga från förrådstaket.
Där arbetar nämligen Kay Rung med att montera solceller.
Det är familjens senaste projekt - och ett talande exempel på deras sätt att leva.
På väg in passerar vi odlingsfältet, som nu ligger i höstvila. I köket tillreder Liv en rawfood-soppa med det sista av årets selleri, men i kylskåpet finns fortfarande egenodlade rödbetor. Och i matkällaren ligger morötter nedbäddade i lådor med sand eller torv.
- För att kunna omge sig med saker måste man ha pengar, mer saker betyder ofta mer jobb. Jag och Liv tycker om att tänka helheter, vi har pratat mycket om hur vi vill leva och har valt en livsstil som fungerar bra för oss, säger Kay.
Att tänka på synergin av motion, miljö, ekonomi och lust har gjort vissa saker naturliga. Som att springa med jobbkvittona till revisorn istället för att ta bilen. Eller att ta ryggsäcken på och springa eller cykla till matbutiken.
- Det är extra roligt när det blir billigare, sedan stressar jag ner och mår bra av det, säger Kay.
Att odla egna grönsaker är ytterligare ett exempel på samma tankebana.
- Dessutom vet vi hur maten vi äter har odlats, säger Kay.
- Men vi gör det för att det är kul, inte för att vi borde eller måste, annars orkar man inte i längden. Vi tänker inte i termer av "får inte" eller "måste", då är det lätt att bli uppgiven. Istället funderar vi över vad vi vill lämna efter oss och för oss blir det lust istället för moral som drivkraft. Visst gör vi saker som inte är så smarta, men istället för att mörka försöker vi göra något åt det. Vi är absolut inte militanta, och reser bland annat mycket i jobbet, det är svårt att undvika men vi försöker till exempel kombinera flera uppdrag på samma gång, säger Liv.
Ett av deras första projekt var att bygga ett kylskåp utan el.
Genom att vicka upp haspen till en vacker trädörr i timmerväggen öppnar sig familjens kylskåp, som håller sig kallt via markkyla.
- När jag skulle bygga det gjorde jag studiebesök hos en kvinna i Boden som hade ett. Vi har haft det i tolv år nu och det fungerar jättebra. Som säkerhetsåtgärd har vi en termostat som känner av om det blir för varmt, då startar en fläkt som suger ut varm luft, säger Kay.
När familjen renoverade köket i våras valde de att riva den gamla murstocken med kamin och insats.
Istället placerades en modern vedspis på platsen.
Samtidigt som kaffet går klart på glashällen ovanför elden ryker det från sojamjölken i kastrullen bredvid.
- Vi eldar för att laga mat och värmer samtidigt huset. Eller så eldar vi för att värma huset och passar på att laga mat. Pizza i den vedeldade ugnen har blivit en riktig favorit, säger Kay.
Att välja jordvärme, att allt eftersom byta ut lampor mot dyra men hållbara och energisnåla varianter och att ha en bil istället för två, trots att de bor tämligen avsides, är andra val som familjen har gjort.
- Vi gör något som kanske gör skillnad, för oss, för andra och för världen, säger Liv.
Genom sina solceller, som beräknas producera 6 000 kWh per år, kommer familjen Rung/Larsson att vara pionjärer i Piteå genom att både göra sin egen el och säljer överskottet.
- Jag har varit fascinerad av solceller sedan min första miniräknare, nu har vi en rejäl på taket! När jag stod däruppe med vattenpasset för att kolla våra förutsättningar och insåg hur bra vinklarna var kände jag mig helt lyrisk. Läget är perfekt, säger Kay.
Han räknar med att investeringen har betalat sig på ungefär tio år.
- Har vi sedan gratis el i 30 år är det absolut värt att lägga två veckor på att googla, ringa några telefonsamtal och sedan montera. Dessutom är jag ute i solen och får d-vitamin på köpet, säger han.
För att nyttja elen på bästa sätt pratar familjen om en beteendeförändring. Varmvattenberedaren kommer att värmas när solen lyser, tvättmaskinen laddas - men går inte igång förrän det är solsken ute.
- Det kan verka besvärligt att tänka nytt, men vi gör det både i jobbet och privat. Det här är vår hobby och för oss är det aldrig en börda. Dessutom finns det intresse i kommunen för miljötänk - och vi visar gärna upp solcellerna för till exempel lärare i kemi, energi och fysik.
Drömmen är att kunna köra elbil, och att tillverka eget bränsle till den.
- Vi köpte etanolbil tidigt, sedan visade det sig att det inte var det bästa alternativet för miljön. Men om ingen vågar testa upplever branschen att det inte finns något intresse, och därmed få anledningar till att fortsätta utveckla mer miljövänliga produkter. Vårt ordspråk här hemma lyder "Man ska vara lagom dum för att lyckas", säger Kay.
Vi promenerar tillbaka mot bilen, som nu är solvarm. När vi åker är han fullt fokuserad på solcellerna.
Som om han ville passa på att fånga varenda stråle, denna vackra tisdag.