Byaförening ger inte upp kampen

Byaföreningen i Svensbyn är less på att vänta. I mer än 30 år har väg 373 som skär genom byn funnits med i Vägverkets och Trafikverkets prioriteringsplan över angelägna vägprojekt som ska åtgärdas. Nu kräver de handling från myndighetens sida.

Harry Bäcklund är talesman för byaföreningen i Svensbyn när det gäller Trafikverkets fleråriga planer på att åtgärda väg 373, bland annat genom Svensbyn. Byaföreningen är kritisk till att projektet hela tiden skjuts på framtiden. Tidigast kan ombyggnationer av vägen inledas 2013. "Vi är luttrade", säger Bäcklund.

Harry Bäcklund är talesman för byaföreningen i Svensbyn när det gäller Trafikverkets fleråriga planer på att åtgärda väg 373, bland annat genom Svensbyn. Byaföreningen är kritisk till att projektet hela tiden skjuts på framtiden. Tidigast kan ombyggnationer av vägen inledas 2013. "Vi är luttrade", säger Bäcklund.

Foto: Gunnar Westergren

SVENSBYN 2011-11-23 06:00

De är minst sagt luttrade, byamännen i Svensbyn.

- Vi förstår inte varför inget händer, säger Harry Bäcklund, talesman i frågan.

Följetong
Väg 373, eller Arvidsjaurvägen som den också brukar kallas, har blivit något av följetong för byborna.

Sedan mitten av 1980-talet har det funnits planer på att åtgärda en cirka fem kilometer lång vägsträcka, från Vitsand till avfarten mot väg 510, in till Roknäs.

Men än har inget hänt.

Detta trots att det plöjts ner pengar i förstudier och inte mindre än tre vägutredningar där projektet förordats.

- Nu är en fjärde på gång, berättar Harry Bäcklund.

Vad den resulterar i vill inte Harry Bäcklund gissa.

- Självklart vill vi att det här nu ska genomföras. Det här är en tungt trafikerad väg med cirka 3 200 fordon som passerar varje dygn. Av dessa är ungefär 250 tunga fordon, timmerbilar och godstransporter, säger han.

Trafikfarlig
Nuvarande vägbredd gör sträckan direkt farlig ur trafiksäkerhetssynpunkt.

- Det finns ingen vägren så för fotgängare eller cyklister är den direkt livsfarlig, konstaterar Harry Bäcklund.

Gång på gång återkommer Bäcklund till det faktum att den aktuella vägsträckan som objekt är prioriterad för åtgärder. I länsstyrelsens egen länsplan, ligger projektet på tredje plats till en kostnad av nära 29 miljoner kronor.

- Återigen, ingenting händer, säger Harry Bäcklund och skakar på huvudet.

Byamännen frågar sig samtidigt hur Trafikverket resonerar när verket genomför projekt.

- Nyligen åtgärdades vägen genom Lillpite för 13,5 miljoner kronor. Varifrån kom dessa pengar, undrar Bäcklund.

- Lillpiteprojektet finns dessutom inte heller med någonstans i deras utredningar eller planer.

Inte avundsjuk
Harry Bäcklund och byaföreningen är medvetna om att funderingarna kan uppfattas som ett stänk av missunnsamhet eller rent av avundsjuka.

- Det är inte så vi resonerar. Åtgärden är jättebra för Lillpiteborna. Vi vill få reda på hur det plötsligt finns 13,5 miljoner till ett vägprojekt som inte finns med på någon prioriteringslista och där inte ens kommunen känner till något trots att den är remissinstans, säger Bäcklund.

För byaföreningens del handlar det därför nu om att sätta ytterligare rejält fokus på väg 373.

Enligt länsstyrelsens plan ligger den alltså på tredje plats och skulle kunna komma att åtgärdas åren 2013 till 2015.

Men helt säkert är det inte, enligt Harry Bäcklund.

- Nej, det finns förbehåll. Får Trafikverket bara 75-procentigt statsbidrag ligger den ytterligare år bort, mellan 2016 och 2021, säger han.

FAKTA Vägprojekt på väg 373

Väg 373 är en viktig transportled, främst för fjärrtransporter med tunga fordon, men den är också viktig som turistled.

För näringslivet utgör vägen en viktig länk för de tunga transporterna som domineras av virkestransporter från inlandet till massa- och sågverksindustrierna i Piteå.

Trafikverkets arbetsplan för ombyggnad av väg 373 mellan Vitsand och väg 550 väster om Svensbyn, syftar till att bygga en säker sträcka för omkörningar genom mötesseparering med räffling och spärrlinje men inget mitträcke.

En ny gång- och cykelväg byggs också längs delar av väg 373.

I arbetsplanens omfattning föreslås att vägen breddas till sju meter förbi Svensbyn.

Fastighetsanslutningar vid Vigselbo och Blommronningen samlas ihop, flyttas och ansluts till mindre utfarter med bättre sikt, för att minska antalet direktutfarter till väg 373.

Korsningar åtgärdas och busshållplatser anläggs.

Gång- och cykelväg byggs mellan Vitsand och korsningen mellan väg 373 och väg 557. Gång- och cykelvägen ska gå på norra sidan av väg 373 fram till Vallsberget.

Därifrån kommer den att ligga på södra sidan av väg 373 fram till Vitsand. Möjligheten till en planskild korsning vid Vallsberget utreds.

I trånga passager läggs gång- och cykelvägen intill körbanan, avskild med räcke. Den blir 2,5 meter bred. På vissa sträckor kombineras den med fastighetsanslutningar och blir då 3,5 meter bred.

Genomförandet kan delas in i etapper där etapp ett föreslås vara utbyggnad av gång- och cykelvägnätet och reglering av utfarterna.

I etapp 2 handlar det om breddning av vägen till sju meter. Över Risnäset breddas vägen till 15 meter längs en cirka 800 meter lång sträcka, med utformningen 2 plus 1-väg med mitträcke.

Källa: Trafikverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om