Ny röntgenutrustning för 17 miljoner

Landstinget har investerat 17 miljoner kronor i en ny röntgenutrustning vid Sunderby sjukhus som bland annat hjälper överläkare Germund Paulsen att upptäcka problem i blodkärl, och tisdag invigdes den teknik som placerats i större och ljusare lokaler.

”Socialstyrelsen har ställt högre krav på sterila ­miljöer och det har vi fått här”, säger överläkare Germund Paulsen.

”Socialstyrelsen har ställt högre krav på sterila ­miljöer och det har vi fått här”, säger överläkare Germund Paulsen.

Foto: Gunnar Westergren

SUNDERBYN2014-09-16 21:30

– Jag skrev till landstinget 2008 och påtalade behovet av den här utrustningen, säger Germund Paulsen, överläkare och chef för röntgen vid Sunderby sjukhus.

Sex år senare är den på plats. Tisdag invigdes den tekniskt högt utvecklade röntgenapparaten av Maria Bergkvist, länschef för området Bild och Funktionsmedicin i Norrbotten.

Stefan Marmenlind från Piteå har varit projektledare för det som kostat 17 miljoner kronor. Utrustningen är tillverkad i Paris och levererats av GE Healthcare i Sverige.

Ökade möjligheter

– De har tagit tid och det gör det med den här typen av investeringar, men för ett år sedan kunde vi inleda projekteringen, säger Stefan Marmenlind.

Utrustningen har monterats av fältingenjör Mats Ring.

– Den kom i 64 lådor på en trailer, och tog fyra veckor att sätta in. Det är mycket med den här typen av teknik, mycket kabeldragning och programmering, säger han.

Monica Eriksson är teamsköterska vid röntgen. Hon och överläkare Germund Paulsen uppskattar att enheten äntligen fått den teknik där den tydligare kan studera det de kallar för perifera blodkärl. I det här fallet handlar om undersökning och behandling av kärl i buken, samt ben och armar.

– I det här arbetet samarbetar vi med kärlkirurger, dialysen och de som utför endoskopi, säger Monica Eriksson, som uppger att nu har läkarna fått bättre möjligheter att både ställa säkra diagnoser och sätta in rätt behandling.

Högre krav

– Det ställs hela tiden nya krav där Socialstyrelsen ställt högre krav på sterila miljöer och det har vi fått här, säger Germund Paulsen, som pekar på att den nya utrustningen kan filma blodkärlen i 3 D format. Det gör det betydligt lättare att upptäcka sådant som förträngningar och blodproppar. Utrustningen ger också enligt leverantören och läkarna betydligt bättre bildkvalitet.

Den nya röntgenavdelningen kommer också vid undersökningarna att kunna fungera som operationslokal.

Monica Eriksson pekar på att behoven av den här typen av undersökningar ökar hela tiden där det är kö till doktorn.

– Men när de väl kommit till läkare går det snabbt att komma till röntgenundersökning, säger Monica Eriksson, som är en av sex anställda vid den nya röntgenavdelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om