Allvarligt läge för kvinnojourerna

Under 2016 lades kvinnojourerna i Piteå och Pajala ned och nu står Jokkmokk på tur. ”Läget är allvarligt”, säger Eva Engman i Luleå.

SJÄLVSTÄNDIGT. "Vi vill inte sortera under någon myndighet. Vi vill arbeta självständigt med skydd och stöd för utsatta kvinnor", säger Eva Engman, tidigare ordförande för länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten. (Arkivbild).

SJÄLVSTÄNDIGT. "Vi vill inte sortera under någon myndighet. Vi vill arbeta självständigt med skydd och stöd för utsatta kvinnor", säger Eva Engman, tidigare ordförande för länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten. (Arkivbild).

Foto: Joel Gustafsson

SUNDERBYN2017-03-26 18:30

Under helgen har ett 20-tal kvinnor varit samlade till länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Norrbottens årsmöte på Sunderby folkhögskola.

Ett ämne var dräneringen på antalet kvinnojourer. Förra året lades boendena ned i Piteå och Pajala. I år slår jouren i Jokkmokk igen. Efter detta finns sju jourer kvar i Norrbotten.

– Läget är allvarligt, säger Eva Engman, Luleå.

Hon har varit ordförande för länsföreningen i 20 år och avgick vid årsmötet. Ny ordförande är Jessica Israelsson, Luleå.

Engman säger att orsaken till nedläggningarna är brist på jourkvinnor som vill arbeta ideellt.

– Det är problem att få tag i frivilliga, säger Eva Engman.

I Piteå lades jouren ned sedan Piteå kommun tog över skyddsboendet. Eva Engman tycker inte om trenden att landets kommuner allt mer tar över kvinnojourernas verksamhet.

– Därför att inte alla kvinnor vill gå till socialkontoret. Risken med att kvinnojourer försvinner är att kvinnor stannar kvar i dåliga förhållanden, säger Engman.

Hon pekar på att kvinnojourer arbetar annorlunda med skydd och stöd än socialtjänsten.

–Vi vill inte ingå i någon myndighet. Vi vill arbeta självständigt som ideell organisation, säger den avgående länsordföranden.

Hon säger att ett måste nu är att öka rekryteringen av jourkvinnor så att verksamheten kan fortsätta.

– I Luleå har en kampanj varit lyckosam. Nu måste vi också diskutera med kommunerna kring vad de vill, säger Engman.

Kvinno och tjejjourer i Norrbotten

Skyddsboenden

Roks kvinnojourer är föreningar som arbetar för kvinnor och barns rättigheter och frigörelse, och mot mäns våld mot kvinnor. Inom Roks finns nära 70 kvinnojourer. Länsföreningen för Kvinno och tjejjourer i Norrbotten har verksamhet med skyddsboenden i Luleå, Kalix, Haparanda, Övertorneå/Överkalix, Kiruna, Arvidsjaur och Älvsbyn.

Källa: Roks och Kvinno och tjejjouren i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!