Einarsson var en av alla medverkande som inbjudits till det välbesökta seminariet, vilket arrangerades av Grans naturbruksskola, Hushållningssällskapet, Naturskyddsföreningen och Nordansmak.
Det ambitiösa upplägget bestod i att en rad föreläsare som var antingen för eller emot - eller vare sig entydigt för eller emot - genetiskt modifierade organismer fick lägga fram sina respektive ståndpunkter.
Togs på sängen
Hushållningssällskapets vd Jan-Olof Puranen berättade inledningsvis att man från sällskapets sida togs helt på sängen av protesterna mot att det sedan länge pågick försök med odling av GMO-potatis vid Försöksgården i Sunderbyn, en fastighet som Hushållningssällskapet förvärvade 2010.
- Vi blev väldigt förvånade över debatten. Vi sade nej till fortsatt odling av GMO-potatisen Amflora i Sunderbyn och beslutade att anordna ett seminarium där alla parter skulle få komma till tals. Tanken är att vi ska höja nivån på debatten ett snäpp i dag, förklarade Puranen och tillade att man inte heller denna sommar kommer att odla Amflora i Sunderbyn.
Att den i ingressen citerade ekologiske deltidsbonden Peter
Einarsson från Tingsrydstrakten var starkt negativ till GMO var ställt utom allt tvivel. Direkt före honom framträdde Mattias Laitamaa från Övertorneå, ung lantbrukare som bland annat odlar utsäde av den genmodifierade stärkelsepotatisen Amflora i
Haparanda.
Het potatis
Laitamaa fick frågan varför han valt att odla den inom EU godkända, men kontroversiella GMO-potatisen. Svaret var väl inte helt tydligt, men redan för fem år sedan fick Mattias Laitamaa veta att det fanns en bladmögelresistent potatissort och han tyckte det verkade vettigt med en sort som inte behövde besprutas gång på gång (3-4 gånger i Norrbotten och 10-15 gånger i södra Sverige).
Kristofer Vamling på BASF:s dotterbolag Plant Science Sweden hade satt rubriken "GMO i Norrland - int’ behöver vi det!?" på sitt anförande. Han valde att inte tala sig varm för GMO, men framhålla varför vi behöver växtförädling (enligt förespråkarna är GMO bara en naturlig form av växtförädling) överhuvud taget.
Ny sort i pipeline
Vamling berättade om Fortuna, en ny potatissort med förbättrad resistens mot bladmögel och brunröta som kan odlas utan kemisk svampbekämpning. Denna sort har försetts med resistensgener från en vild potatissläktning, resistensmekanismen "svälter ihjäl" svampen som försöker angripa den. Vamling kan inte se annat än fördelar med en potatis som medför minskad användning av kemiskt växtskydd, färre körningar i fält, effektivt oberoende av väder. Vamling förväntar sig en marknadsintroduktion inom EU om 3-4 år och hoppas att även denna sort ska kunna odlas i Norrbotten.
"Biopirater"
Lasse Hellander, Biodynamiska föreningen i Sverige, hävdade att det är de stora kemikalieföretaget som finansierar forskningen och forskare på SLU som är kritiska mot GMO knuffas ut i kylan.
- Bioteknikföretagen är också kemiföretag som framställer jordbrukskemikalier. Man stjäl våra gamla fria livsviktiga spannmålssorter, sätter in gener och märker om sorterna som sina egna. Jag vill kalla dessa företag "biopirater", dundrade Hellander.