Tre personer skadades vid ett farligt utsläpp i badhuset i Arvidsjaur vid 08.30-tiden. Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen där utsläpp av cirka 60-80 liter farligt ämne har skett. Ringelskolan och Tallbackaskolan har utrymts och området runt badhuset har spärrats av cirka 100 meter.

Enligt Ulf Lundström, räddningstjänst i beredskap ska det handla om att svavelsyra som felaktigt blandats med klor.

– Det har blivit ett utsläpp runt tanken på baksidan, inne i badhuset. Det uppstår en kemisk reaktion och blir en farlig gasutveckling när dessa två ämnen blandas så vi har utrymt två skolor och spärrat av 100 meter runt badhuset.

Artikelbild

Han berättar att tre personer fördes till hälsocentral och att en av dem utsatts mer än de andra två för gasen.

– Den personen måste inhalera syrgas för att få bort ämnet ur kroppen, säger Ulf Lundström som kallat på Räddningstjänstens kemenhet från Luleå för att ta hand om kemikalierna.

Svavelsyra är ohälsosamt att inandas, räddningsledaren uppmanar därför allmänheten att respektera avspärrningen på 100 meter kring Centrumbadet. Polisen kommer i ett första skede att bistå räddningsledaren med att hålla avspärrningarna.

För närvarande utreder entreprenören det som skett och vilka åtgärder som bör vidtas. Badhuset hålls stängt tills vidare.

Artikelbild

| Andreas Bengtsson, insatsledare och Tommy Grundström, styrkeledare vid Räddningstjänsten.

Uppdatering kl 11.00

Räddningstjänstens kemenhet i Luleå har skickat två fordon som nu är på plats och hjälper till med insatsen som görs inomhus.

Artikelbild

PT har pratat med ambulanspersonalen som säger att det första gången som de är med om ett larm där det handlar om ett kemiskt utsläpp.

– Vi visste ingenting förrän vi kom hit, säger en person ur ambulanspersonalen.

Artikelbild

Uppdatering kl 11.20

Kommunchefen Ulf Starefeldt ser allvarligt på händelsen. Han konstaterar att det är den mänskliga faktorn som orsakat olyckan men att kommunen har bra beredskap för den här typen av olyckor.

Artikelbild

– Kommunen har lagt ut information på hemsidan och kommunens växel finns tillgänglig för telefonsamtal, säger han.

Enligt Starefeldt fördes tre personer till sjukvård, varav i vart fall en av dem jobbade vid badhuset.

Artikelbild

UPPDATERING 15:45

De två patenter som fördes till Piteå är en 45-årig kvinna från Boden och en 48-årig man från Piteå. De har fått lämna sjukhuset efter att ha inhalerat syrgas. Den tredje personen fick vård på Arvidsjaurs hälsocentral och även han har fått åka hem.