Studentfirandet har blivit en högtid det satsas alltmer pengar på. Redan i oktober året innan börjar nedräkningen – och därmed köpfesten. Lastbilsflak och studentmössor ska beställas och fester och kryssningar bokas. Det finns numera ett antal företag som har som affärsidé att erbjuda olika tjänster och arrangemang kring studenten och för många unga kommer det som en överraskning att det mesta både ska bokas – och betalas – ett halvår i förväg.

– Studentfirandet har blivit en stor kommersiell apparat som börjar allt tidigare och det är dyrt, väldigt dyrt, säger Svetlana Höjerström, som är budget- och skuldrådgivare i Linköping.

Studenter är en tacksam målgrupp för festfixare som lätt skapar ett socialt tryck med argument som ”det är bara en gång i livet”. Eventbolagens kontakt sker direkt med eleverna vilket gör att föräldrarna – eller för den delen skolan – inte är tillräckligt involverade och många känner sig stressade då de på kort tid ska ta en mängd olika beslut om alltifrån studentmössor och specialkryssningar till baler och högtalarutrustning till lastbilsflaket.

Artikelbild

| Studentfirandet har blivit en högtid det satsas alltmer pengar på. Baler, kryssningar, lastbilsflak, studentmössor och plakat ska bokas – och betalas – i god tid i förväg.

– För många nyblivna 18-åringar är det första gången som de ska teckna egna avtal och jag kan personligen tycka att det är blir fel när eleverna sitter och designar sina egna studentmössor i stället för att koncentrera sig på studierna, säger Svetlana Höjerström.

Trots att svenska skolan är kostnadsfri är det långt ifrån gratis att ta studenten. Enligt branschorganisationen Svensk handel kostar en studentexamen i snitt 16 500 kronor per elev. Det innebär tuffa tider för familjer med ansträngd ekonomi som ändå känner krav att ordna ett minnesvärt firande. Genom att planera i god tid i förväg och göra mycket själv kan man dock hålla kostnaderna nere. Kläder kan köpas second hand eller på rea säsongen innan och numera går det att ta fina bilder även med en telefon, vilket kan spara in ett kostsamt besök hos fotografen.

Mat och dryck är den största utgiften på en studentmottagning och även här finns det pengar att spara genom att välja billigare alternativ som wraps eller pastasallader, skåla i mousserade vin i stället för champagne och dekorera med vad naturen har att erbjuda.

– Det är viktigt är att man tidigt sätter sig ned och pratar om vilka förväntningar och ekonomiska förutsättningar som finns i familjen. Vilka kostnader ska studenten själv stå för och vad ska föräldrarna betala? En fin mottagning kanske känns mer värt än en dyr present? Prioritera det som känns viktigt, det går inte att vara med på allt, säger Svetlana Höjerström. (TT)