Hösten 2010 fick Bergsviksskolans IF och Star SC 90 000 kronor av Norrbottens Idrottsförbund för att genomföra en studie som skulle kartlägga ungdomars attityder till livsstil, skola och idrott. Alla barn i årskurs 4-6 deltog i den unika undersökningen.
- Det finns inga liknande studier i landet och därför är det svårt att göra jämförelser. Men vår bedömning är att resultaten är mycket goda, säger Ingvar Lundholm.
Många aktiva
Den fysiska delen av studien har bestått av spänsthopp och konditionstest (två kilometer gång) som under 2011 kompletterades med två kilometer löpning.
- Vi har noterat fina resultat och i de flesta fall klara förbättringar över tid. Vi har också noterat att i de här åldersgrupperna finns det inga egentliga skillnader mellan könen, säger idrottsläraren Anders Nilsson.
Det pratas mycket om att dagens barn rör på sig för lite och att mycket tid spenderas framför dator och tv. Samtidigt har studien visat att en klar majoritet är aktiva i förening.
- Det handlar om 95 procent som deltar i ledarledd träning. Samtidigt ska poängteras att rörelse kan ske på många sätt.
Tankar om vikt
Förutom de fysiska testerna har det ingått anonyma enkätundersökningar och vidare föreläsningar på teman som kost, träning, vila, skola. Just när det gäller kosten har det uttryckts farhågor om att flickor ska fixera på vikt.
- Vi är medvetna om den problematiken och har präntat in att lagom är bäst. Det är viktigt att äta ordentligt. Min upplevelse är att barnen är mindre fixerade vid vikt nu än när vi startade projektet.
- För övrigt har vi konstaterat att vi i princip inte har några överviktiga eller underviktiga på Bergsviksskolan, säger Ingvar Lundholm.
Hälsoprofil
Projekttiden löpte ut våren 2011, men de goda resultaten har lett till en fortsättning i samma anda. Synen på hälsa är en viktig del av Bergsviksskolans profil.
- Vi har anlitat experter som föreläst och pratat med barnen om kost, vila, skola och rörelse. Visst är tanken att påverka barnen i positiv riktning, exempelvis när det gäller vikten av att äta frukost.
Hur kan/ska materialet användas?
- Problemet är att det inte finns något att jämföra med, men över tid kan vi bygga upp ett referensmaterial. Det skulle exempelvis vara intressant att följa upp vad som hänt med eleverna när de går på högstadiet, säger Ingvar Lundholm.