Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) tycker visserligen att Fastighetsverket utrett det man skulle, men också mer därtill. Att de ansvariga "inspirerade av byggnaden utvecklat sitt uppdrag".
Fastighetsverket håller inte med. Det är kostsamt att renovera gamla kulturbyggnader, betonar verket, ofta mer än att bygga nytt. Och det inte förslagen om att öppna upp igensatta fönster och åstadkomma en luftigare byggnad som kostar de stora pengarna. Mest kostsam är i stället den nya klimat- och belysningsanläggningen, det vill säga modern teknik som behövs för att överhuvudtaget kunna göra utställningar på Nationalmuseum.
Dyr modern teknik
Förstudien presenterar ett nytt teknikrum under jord. Möjligen skulle det gå att spara cirka 30 miljoner kronor på att i stället bygga teknikrummet ovan jord, men kraven på en byggnad på en så känslig plats som Blasieholmen kan lika gärna äta upp hela besparingen, enligt Fastighetsverket.
Genom att skippa den nya hörsalen skulle ytterligare 20 eller 25 miljoner kronor kunna sparas, men en hörsal är å andra sidan starkt efterfrågad av personalen.
- Vi ser det också som en möjlighet att jobba med en kulturarvsmiljö och att upprätthålla yrkeskompetens. Det är inte därför man ska renovera Nationalmuseum, men det är en viktigt möjlighet. Vi får en unik byggnad, en kulturbyggnad i Stockholm med modern teknik.