Surfa hem semesterresan

Sedan fem år tillbaka har intresset för att boka resan på nätet exploderat. Men det gäller att passa sig för förkryssade tillval som gör resan dyrare. I vissa fall kan det också löna sig att gå till en resebyrå.

Om du oroar dig för att lämna ut ditt kortnummer vid betalning ska du hålla utkik efter ett litet hänglås i webbläsarens adressfönster. Det indikerar att du är inne på en säker sajt.

Om du oroar dig för att lämna ut ditt kortnummer vid betalning ska du hålla utkik efter ett litet hänglås i webbläsarens adressfönster. Det indikerar att du är inne på en säker sajt.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Stockholm2008-11-24 06:00
I dag väljer många att boka sin resa på nätet. Vet du precis var och när du vill resa finns det inte många plus med att gå till en resebyrå. Flera researrangörer ger också viss rabatt om man bokar på nätet. Oavsett om du bokar på nätet eller via en resebyrå, har du köpt resan på ett betal- eller kreditkort får du ofta ett avbeställningsskydd via kortföretaget.
Förkryssade rutor
Men det finns fallgropar om du bokar resan på webben. Charterbolagen Apollo, Fritidsresor och Ving har alla rutor förkryssade på nätet för allt från försäkring, mat och klimatkompensation till att man tackar ja till nyhetsbrevet.
Enligt Kajsa Moström på Apollo är tillvalen förkryssade eftersom de flesta resenärer vill ha dem.
- När man bokar en resa på vår sajt är det förvalt att man vill ha transfer, mat ombord, försäkring och avbetalningsskydd, och det är för att det ska vara så enkelt som möjligt när man bokar.
Det går förstås att klicka ur rutorna, men Konsumentverket har kritiserat resebyråerna eftersom det kan vara lätt att missa att kryssa ur tillvalen och att många resenärer betalar därför för något de inte vill ha.
Personlig kontakt
Allt fler väljer ändå att boka resan via nätet. Men enligt researrangörerna Fritidsresor och Apollo är det fortfarande cirka 50 procent av alla resesugna som uppsöker en traditionell resebyrå.
- Många vill fortfarande ha en personlig kontakt när de bokar semesterresan. Man kanske inte är helt säker på vart man vill åka och när, då är det bra att kunna få rådgivning från en erfaren resesäljare, säger Marie Malmros på Fritidsresor.
På en resebyrå kan du gå in med en idé om en semester, kanske vill du till Sydeuropa, till en barnvänlig ort utan särskilt mycket turister och resan får kosta max 10 000 kronor. Sådana ospecificerade önskemål är svåra att uppfylla på nätet. Om du bor på en mindre ort kan det vara optimalt att boka resan online, där utbudet är större. Många väljer också en kombination av nätet och den fysiska resebutiken. 90 procent av Fritidsresors kunder använder båda när de köper en resa.
- Man får information om resmålet på nätet men vill boka tillsammans med en säljare. Eller, man får information i butik och bokar på webben, för att ta del av rabatten, säger Marie Malmros.
FAKTA Checklista inför resebokningen
Vad kostar resan egentligen? Har du fått totalpriset, inklusive skatter och avgifter? Finns det förkryssade tillval som du inte vill ha?
Behöver du verkligen resebolagets försäkring? Kolla vad som täcks genom din hemförsäkring. Har du bokat resan via kreditkort så ersätts du ofta för försenat bagage och andra oförutsedda utgifter.
Håll koll på alla papper. Nu för tiden får man sällan en pappersbiljett, ibland räcker id-kort som biljett och ibland är det bara en sifferkod att hålla koll på. Är det bokningsbekräftelsen eller biljetten du fått i mejlen?
Dubbelkolla att ditt namn är rättstavat på biljetten. Namnet där måste överensstämma med namnet i ditt pass.
Om du bokar på nätet - är sajten trovärdig? Använd bara resesajter som du känner till sen tidigare eller som du bedömer som trovärdiga. Kammarkollegiet har på sin sajt listat de bolag som har resegaranti, www.kammarkollegiet.se.
Kan du checka in i förväg på nätet? Vissa bolag tar extra betalt för att checka in på flygplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om