Starta dagen med lyxig långfrukost

Anna och Rasmus Axelsson driver Pom och Flora, Sveriges kanske bildskönaste kafé. Deras smoothiebowls, avokadomackor och gröttallrikar är både fotovänliga och smarriga. Nu delar de med sig av sina favoritrecept i boken ”Frukost hela dagen.”

Kaféägare. Idén till Pom och Flora fick Rasmus och Anna Axelsson under en föräldraledighet. Nu har de samlat ett gäng favoritrecept från verksamheten i en kokbok.

Kaféägare. Idén till Pom och Flora fick Rasmus och Anna Axelsson under en föräldraledighet. Nu har de samlat ett gäng favoritrecept från verksamheten i en kokbok.

Foto: Lennart Weibull

Stockholm2018-03-24 06:00

Både Anna och Rasmus Axelsson har arbetat många år i restaurangbranschen, men när de fick barn blev arbetstiderna svåra att kombinera med familjelivet.

Under föräldraledigheten spånade de på att istället öppna ett kafé, där arbetssättet skulle vara detsamma som på restaurang.

– Där skulle man aldrig komma på tanken att laga alla rätter på morgonen och sedan låta dem ligga inplastade i en kyldisk hela dagen. En macka är ju alltid godast att äta direkt när man har gjort den, skriver de i sin bok.

Mitt emot deras port på Södermalm i Stockholm fanns en liten butikslokal som var till salu. De pratade med bostadsrättsföreningen om sina kaféidéer och fick till svar att de gärna fick testa, men att ingen tidigare verksamhet hade fungerat.

.

Pom och Flora vände på nedläggningstrenden, och finns numera på ytterligare en adress i Stockholm. Ambitionen är att maten ska kännas lika nygjord som om den var beställd från en à la carte-meny på finkrogen.

I grunden utgår Anna och Rasmus från att en rätt ska ha tre beståndsdelar som kompletterar varandra i smak, mättnadskänsla och textur. De vill att deras mat ska göra gästerna lagom mätta, belåtna och förhoppningsvis lite överraskade.

– Det ska finnas någon detalj som överraskar och gör personen uppmärksam på det den äter. Det kan vara den picklade chilin på äggröran eller den kryddiga dukkahn på rågmackan.

Men det är inte enbart den härliga menyn eller inredningsdetaljer som skapar ett mysigt kafé.

– Det är stöket, sorlet, människorna, ögonkasten och dofterna som inreder våra ställen.

.

En frukosträtt som fått ett uppsving genom kaféet är den klassiska gröttallriken.

– Ordet gröt låter kanske lite alldagligt och tråkigt, men så behöver det inte alls vara. Grötens varumärke kan verkligen dammas av, för gröt kan bli riktigt kul om man vågar ta ut svängarna lite.

På Pom och Flora kokas alltid gröten med växtbaserad dryck, till exempel havredryck, istället för vatten.

– Det gör gröten fylligare och godare. Ska vi göra havregrynsgröt använder vi dessutom gryn som kallas ”steel cut oats”. Det är havrekärnor som klipps istället för att valsas, vilket ger gröten en fastare och godare konsistens. Det finns heller ingen anledning att begränsa sig till lingonsylt som topping, det finns massor med goda smaksättningar som kan lyfta gröten till nya höjder.

En klassiker är gröttallriken semla med smak av kardemumma, mandelsmör, vispad vaniljyoghurt och skummad havremjölk. En annan är den med ugnsbakade svenska äpplen, kastanjehonung och hasselnötter från Piemonte.

.

Om Anna och Rasmus själva får välja äter de helst frukostmat hela dagen.

– Det finns nog ingen bättre känsla än att i lugn och ro laga frukost, slå sig ner vid ett dukat bord med en ny dag framför sig. Om scenariot utspelar sig klockan åtta på morgonen med några sömnrufsiga barn runt bordet eller närmare lunchtid med en spontaninbjuden kompis är egentligen inte så noga. Den otvungna känslan gör frukosten till vårt favoritmål oavsett när på dagen den utspelar sig.

Med sin bok ”Frukost hela dagen” delar de nu med sig av tänket bakom maten, inspirerade bilder och recept.

– Vi ville göra den här boken för att så många varit nyfikna på vår mat och hur vi tänker.

Några av recepten hittar du här på Helg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om