Vindval konstaterar att störningen är stor under byggtiden trots att den pågår under en begränsad tid.
– Renarna använder de bra betesmarkerna i mindre utsträckning under byggfasen. Därför är det viktigt att visa bra betesmarker större hänsyn, säger projektledare Anna Skarin vid Sveriges Lantbruksuniversitet,som skrivit rapporten.
Studien har undersökt hur befintliga vägar, kraftledningar och tillkomsten av ny infrastruktur har påverkat renarna före och under byggfasen av ett vindkraftprojekt i Malå sameby. Renarnas kalvningsperiod är den känsligaste tiden. Där ser man också störst negativa effekter under byggtiden. GPS-data som är insamlat två år före och ett år under byggfas visar att renarna undviker anläggningsområdet med 3.5 kilometer under kalvningen.
–Vi har sett en negativ påverkan från kraftledningar och vägar, men sedan verken kommit i drift kan man förmoda att den fysiska störningen är annorlunda och mindre. Det kräver fortsatt forskning, säger Anna Skarin
Lars Andersson, chef för vindenheten vid Energimyndigheten, pekar på att vetenskapliga fakta om vindkraftens påverkan på renar och rennäring är betydelsefulla.
–Vindval bidrar med viktig kunskap för en mer hållbar vindkraftsutbyggnad där det är viktigt att rennäringens och vindkraftens intressen möts, säger han.