Osäker framtid för glasriket
Glasriket befinner sig i kris. Hundra personer varslades på Orrefors Kosta Boda i höstas och nyligen ytterligare tvåhundra. Men en halvering av personalstyrkan räcker inte för att rädda de anrika bruken.
"Jag är väldigt pessimistisk, jag kan möjligen tro på en framtid för små glasbruk med begränsad produktion och begränsade serier", säger Tom Hedqvist, i dag rektor för Beckmans designhögskola, i mitten av 90-talet designchef på Orrefors.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
"Överlever glasriket?" frågar Sveriges Radio på sin hemsida, "Nej" tror hela 29 procent av dem som svarat. Frågan ställs i samband med beskedet om att Orrefors Kosta Boda varslar ytterligare 200 anställda. I Orrefors varslas 97 personer, på Åfors glasbruk 27 och 79 personer på Kosta.
För Orrefors betyder det att tre av fyra anställda får gå, om varslen verkställs fullt ut. Duktiga gravörer, slipare och glasblåsare, vars kompetens vuxit fram under årtionden, riskerar att försvinna för alltid.
- Det finns absolut inget konkurshot. Vi gör de här kraftåtgärderna för att rädda företaget. Vi valde att inte lägga ner något glasbruk eftersom vi vill stå starka när det vänder, säger Eva-Marie Hagström, företagets informationschef.
Dagen efter varselbeskedet tar hon emot i företagets utställningslokaler på fashionabla Artillerigatan i Stockholm. Där visas vårens nyheter från företagets formgivare. Ingegerd Råmans "Chess" för 6 000 kronor, en modern tolkning av den klassiska kristallvasen, gjord av en designer som länge skydde just den traditionstyngda kristallen.
Åsa Ljungelius marmorimitation i skålen "Diva" är tänkt att locka en yngre generation (hennes omskrivna glassnippa finns inte i sortimentet).
Om marken gungar för den svenska glasjätten har den helt dragits undan för andra. I höstas gick flera tjeckiska glasbruk i konkurs. I början av januari ställde även glas- och porslinsjätten Waterford Wedgwood, en irländsk nationalklenod med 250-årig historia, in sina betalningar.
Dystrare bild
Orrefors Kosta Boda förklarar krisen med den globala lågkonjunkturen som främst drabbar servisglaset. De dyra konstglaspjäserna däremot har kvar sin kapitalstarka kundkrets.
Men en rundringning bland svenska formgivare ger en betydligt dystrare bild av framtiden för svenskt glas. Ändrade konsumtionsmönster och ett devalverat varumärke lyfts fram som minst lika viktiga komponenter i försäljningsraset som lågkonjunkturen.
- Det finns mängder av glas som starkt påminner om Orrefors, men som är kopierade, maskingjorda och mycket billigare. Konsumenten ser ofta inte skillnaden mellan dem och de handgjorda kristallglasen, konstaterar Tom Hedqvist, i dag rektor på Beckmans designhögskola, men i mitten av 1990-talet designchef på Orrefors Kosta Boda.
Massproduktion
Möjligen kommer små glasbruk med begränsade serier att bära sig även i framtiden, menar han. Däremot är han "väldigt pessimistisk" till framtiden för det stora svenska glasbruket.
- Man kan dra en parallell till konfektionsindustrin, konsumenterna bryr sig inte om var det är tillverkat. Man vill ha något som känns personligt och de kan man också få genom massproduktionen som i dag blivit bra på att till och med härma det handgjorda, säger Tom Hedqvist.
- Det finns alldeles för mycket produkter på marknaden i dag. Det är det stora hotet, den fullständigt sneddrivna, katastrofala konsumismen. Människor har överkonsumerat och drivit upp konsumtionstakten, många till lånade pengar. Vanliga löntagare investerar inte i designglas, de går till Ikea.
Tror på det exklusiva
Orrefors Kosta Boda har också för länge sedan tvingats överge den klassiska svenska idén om vackrare folkhemsdesign, konstaterar Bertil Vallien, formgivare på Åfors sedan 1963. Han ser i stället framtiden i en långt driven satsning på det exklusiva och jämför med de österrikiska konkurrenterna Riedel.
- De har lyckats övertyga världens rika människor om att man måste ha just det glaset till det årgångsvinet.
- Jag tror att vi måste vända oss till medvetna människor som uppskattar god form och den konstnärliga halten i det vi gör. Företagsledningen måste förstå hur viktigt det är att man som formgivare hela tiden blir pushad i den riktningen och inte bara mot kortsiktiga kommersiella mål där man applåderar en försäljningssuccé oavsett hur den ser ut.
- Om man bara tänker på pengar har man plötsligt ett stort lager och är jätteglad om El-giganten vill sälja det, men då förstör man varumärket.
"Det rasar"
Per B Sundberg, formgivare på Orrefors fram till 2005, i dag professor på Konstfack, menar att dagens företagsledning snarare har profiterat på Orrefors goda renommé för att sälja annat, som kastruller och linne, i stället för att medvetet jobba på att bibehålla varumärkets goda anseende, det vill säga satsa hårt på glaset.
- Där har man inte gjort ett skit. Jag tror verkligen det håller på att rasa. Om man tänker på Gustavsberg och Rörstrand har glaset stått ut länge. Och jag önskar dem lycka till, det gör jag verkligen.
erika.josefsson@ttspektra.se
//bilder:9
Bildtext 1 och 2: Johan Nilsson, glasblåsare på Kosta Boda. Bilden tog i samband med det första varslet av hundra personer som lades i höstas på Orrefors Kosta Boda.
Foto: Hans Runesson/Scanpix
Bildtext 3 och 4: Kosta är landets äldsta glasbruk som fortfarande är i drift.
Foto: Hans Runesson/Scanpix
Bildtext 5: "Jag är väldigt pessimistisk, jag kan möjligen tro på en framtid för små glasbruk med begränsad produktion och begränsade serier", säger Tom Hedqvist, i dag rektor för Beckmans designhögskola, i mitten av 90-talet designchef på Orrefors.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Bildtext 6: "Vi hoppas att de duktiga människorna får vara kvar. Det här är en industri uppbyggd kring motorer i form av duktiga glasblåsare. De är otroligt viktiga för formgivarna, det är tillsammans med dem som det händer någonting", säger Bertil Vallien, formgivare på Åfors sedan 1963.
Foto: Anna Littorin/Scanpix
Bildtext 7: Gunnel Sahlin, tidigare formgivare på Kosta Boda, konstaterar att glasindustrin aldrig varit någon vinstmaskin, och hoppas företagsledningen lyssnar just till de erfarna formgivarna som kan brukens historia.
Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Bildtext 8: "Jag tror verkligen det håller på att rasa. Om man tänker på Gustavsberg och Rörstrand har glaset stått ut länge", säger Per B Sundberg, professor på Konstfack och tidigare formgivare på Orrefors.
Foto: Jessica Gow/Scanpix
Bildtext 9: "Det räcker inte att använda personalen som någon slags flexibel lunga under en lågkonjunktur, man måste anpassa sortimentet efter samtidens behov" säger Hanna Ljungström, designer i Göteborg som gjort bland annat vattenkokare i glas.
Foto: Lots design
Bildtext 10: Åsa Ljungelius skål "Diva" finns bland vårens nyheter och är tänkt att locka en yngre generation.
Foto: Jonas Lindström
Bildtext 10: När Ingegerd Råman valde att gå i närkamp med den tunga kristallen blev resultatet vasen "Chess", ny för i vår.
Foto: Jonas Lindström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!