Menskopp – för klimatoch plånbok

De allra flesta är säkert väl förtrogna med menstruationsskydden binda och tampong, men faktum är att marknaden sedan åtminstone fyrtio år tillbaka har erbjudit minst ett ytterligare alternativ. UNG har kastat ett öga på menskoppen – ett skydd som sett en ökande trend under de senaste åren.

STOCKHOLM2013-10-25 06:01

Menskoppen dök upp på riktigt i Sverige redan på 70- och 80-talet när miljömedvetenhet blev viktigt och menstruationen mindre tabubelagd. Då såg menskopparna inte alls ut som de gör idag; de var inte alls lika mjuka utan i många fall gjorda av gummi.

– Jag förstår att det inte riktigt blev någon hit, konstaterar Annelie Svensson som ägnar sin fritid åt att informera om och sälja menskoppar via sin hemsida menskoppen.se

Vad är en menskopp?

Trots att menskoppen har funnits lika länge som tampongen har kunskapen om dess existens och funktion inte etablerats lika starkt som de traditionella mensskydden.

Den moderna menskoppen tillverkas av silikon eller TPE-plast, som är en modern och relativt miljövänlig plast, vilket gör att dagens menskopp är avsevärt mjukare än den som äntrade marknaden på 70-talet.

– Det finns mellan trettio och fyrtio olika menskoppmärken i världen idag, och det enda de har gemensamt är att de är koppformade. Det finns sannolikt en menskopp för alla, men den som inte känner sig redo för att använda menskopp ska inte heller pressa sig till att göra det. Visst finns det många fördelar, men det viktigaste är att det känns rätt, säger Annelie Svensson.

Menskoppen förs, precis som tampongen, upp i slidan, men den skiljer sig från andra menstruationsskydd i och med att den samlar i stället för att suga upp blod och omgivande sekret som är viktiga för de vaginala slemhinnorna.

Olika menskopptillverkare går ut med olika råd kring hur ofta menskoppen bör bytas, men för att vara på den säkra sidan bör den tömmas åtminstone var fjärde timme för att undvika infektioner.

– För den som har bakteriell vaginos är det extra viktigt att absolut inte ha den inne längre än fyra timmar. Menskoppen består visserligen av plast eller silikon vilket gör att den inte utgör någon grogrund för bakterier, men det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra, råder Annelie Svensson.

Menskoppen rymmer en större mängd blod än övriga menstruationsskydd och kan användas om och om igen under upp till tio års tid.

Vad ska man tänka på?

Precis som med tampongen är det oerhört viktigt att sköta handhygienen, både före och efter insättandet av menskoppen. Den som vet sig vara känslig för infektioner bör rådgöra med barnmorska före utprovning av eventuell menskopp.

Kvinnor som nyss har fött barn avråds från att använda menskopp under lika lång tid som det avråds från att använda tampong, just på grund av den ökade infektionsrisken efter förlossningen. Förutom infektionsrisken, som ska tas i beaktande även vid användning av tampong, är omständigheterna kring menskoppen inte särskilt anmärkningsvärda.

– Det kan vara svårt att hitta ett ställe som säljer menskoppar - många apotek har tydligen inte ens koll på vad en menskopp är. För den som känner sig intresserad av att läsa mer så finns det en hel del jämförande undersökningar ute på nätet som kan ge en liten guidning i vilken typ av menskopp som kan passa för en själv. När man väl känner sig mogen så finns det inga hinder för att prova använda en menskopp. I längden är det schystare både mot plånbok och miljö, avslutar Annelie Svensson.

FAKTA Menskopp FAKTA Här finns den!

Menskoppen kom ungefär samtidigt som tampongen men har inte alls fått lika stor medial uppmärksamhet utan har levt ett liv i skymundan. Enligt förespråkarna finns det dock många fördelar med koppen:

Billig – en menskopp kostar mindre än 300 kronor och kan återanvändas så länge som 10 år

Bättre slidhälsa – till skillnad från tampongen torkar menskoppen inte ut slidans slemhinnor

Enklare – menskoppanvändaren kan sätta in sin kopp i förebyggande syfte och klarar sig med en enda menskopp – glöm tamponglager och trosskyddsbackup.

Miljösnällt – koppen kan användas i upp till tio år och tillverkas av silikon eller miljövänlig TPE-plast vilket medför minskade transporter och noll bomullsanvändning. Tillverkningen av en menskopp motsvarar inte ens 10 tamponger i utsläpp.

Smidig – kan användas vid sport, bad och sömn. Dessutom fungerar den även för dig med väldigt riklig mens (en menskopp rymmer ungefär tre gånger så stor blodvolym som en tampong).

I nuläget är kunskapen om menskoppen generellt sett låg både på apotek och ungdomsmottagningar i Piteå, men för den som ändå är intresserad av att prova på koppen finns den bland annat att hitta på:

Apoteket hjärtat (om den inte finns i butik ska det vara möjligt att beställa hem en)

Olika nätbutiker, exempelvis menskoppen.se, menskopp.se, himmelriket.se, ladycup.se och m-koppen.se. Googla!

Vissa hälsokostbutiker

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om