Marie-Louise inreder med antikt

När inredaren och författaren Marie-Louise Douglas flyttade in i sitt 1960-talshus hade grannarna inrett stilriktigt med designklassiker som Myran-stolar och Superellips-bord. Själv gjorde hon precis tvärtom.

Det här är en av två pelare som Marie-Louise tog vara på efter sin farmor och farfar när hon var 16 år.

Det här är en av två pelare som Marie-Louise tog vara på efter sin farmor och farfar när hon var 16 år.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Stockholm2012-10-17 06:00

Marie-Louise Douglas har i hela sitt liv samlat på sig saker som släktingar inte velat ha. Hon har aldrig varit särskilt intresserad av hur mycket föremålen är värda. Hon bara ogillar att slänga. Och så tycker hon om att omge sig med vackra saker som berättar en historia.

- Det mesta jag har kommer från familjen, auktioner och antikbodar. Jag njuter när jag lyckas få saker som andra tycker är skräp att se ut som dyrgripar. Att få ingenting att se ut som "one million dollar". Hela mitt hem är inrett på det sättet, säger Marie-Louise som är aktuell med boken Med känsla för antikt, utgiven på Semic Förlag.

Ingen minimalist
I villan i Saltsjöbaden utanför Stockholm blandar hon empire, gustavianskt och art déco som hon känner att det passar. Hänger tavlor ända ner till golvet och strör ut kronblad från rosor över matbordet. Det står helt klart att skandinavisk avskalad minimalism inte är hennes grej.

- Det är tråkigt med perfekt inredda hem. På det sättet kan man kanske säga att jag har en ganska nonchalant stil. Jag följer inget mönster förutom att jag inreder tidlöst.

Vad är tidlöst?
- När tingen i sig är vackra och passar in i olika stilar och miljöer. Trendiga prylar och möbler känns hopplöst ute efter några år och är utan värde om inte någon designguru satt sitt signum på dem. Jag har bara saker jag gillar på riktigt och då blir det tidlöst.

Vad ska man tänka på när man blandar olika stilar?
- Att hålla ihop allt med en bra basfärg. Jag gillar varmt ljusgrått med lite rött i. Men det går också att hålla ihop olika stilar med guld. Eller mahogny. Bara man har en röd tråd kan man blanda.

Originalet kvar
I matrummet har Marie-Louise målat bordsskiva, väggar och bokhylla i samma ljusgrå nyans. Också i köket finns samma färgskala. Där är originalköket kvar. Luckor, golv och vitvaror är bytta, men 1960-talet som Marie-Louise förklarar tillhör husets själ finns kvar. Hon tycker att det är fel att riva ut kök som fungerar.

- Det finns en miljötanke i det här också. Vi kan inte kasta saker på det sätt som vi har gjort. Slit och släng är fel, slår hon fast.

På nedervåningen i suterrängvillan finns ett stort rum fyllt med rekvisita och inredningsföremål.

Gör du dig någonsin av med saker?
- Hela tiden. Jag ger bort. Bland annat till mina barn när de behöver inreda sina hem. Och så säljer jag på Blocket och lämnar till auktioner.

Varför tror du att intresset för antikviteter blivit så stort?
- Vi är så historielösa. Många har inga foton. Inga ärvda saker. Jag tror att det finns en längtan efter det som vi tappat. Kanske många även saknar saker de slängt.

FAKTA Marie-Louise Douglas

Titel: Inredare och författare.

Familj: Maken Wilhelm och tre vuxna barn.

Bor: I en 1960-talsvilla Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Egenskap: Ogillar att slänga saker med potential, men älskar att rensa och ge till Stadsmissionen. Och att slänga nutidssaker som blivit omoderna.

Inredningsmotto: Prylarna är inte det viktiga. Det är omtanken, sinnligheten och den mänskliga handen som betyder något.

Aktuell: Med boken Med känsla för antikt (Semic).

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om