År 2014 tjänade arbetarkvinnor i snitt 17 860 kronor före skatt med hänsyn tagen till arbetstiden. Det är 73 procent av vad män i arbetaryrken tjänade.
Årets barometer har även undersökt de faktiska lägstalönerna i olika branscher. Allra lägst lön har kvinnor inom detaljhandeln, vars faktiska lägstalön år 2014 var 13 086 kronor i månaden, före skatt. Motsvarande inom den kommunala sektorn var 13 552 kronor och inom hotell- och restaurangbranschen 14 618 kronor.
– Det här visar att alla som varit ute och krävt sänkta lägstalöner den senaste tiden inte har en aning om hur det faktiskt ser ut på svensk arbetsmarknad, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Detta är tredje året i rad som LO presenterar Sveriges Jämställdhetsbarometer. I år ligger fokus helt på lön. Syftet är att visa hur löneskillnaderna ser ut mellan kvinnor och män, och mellan arbetare och tjänstemän.
– De stora löneskillnaderna mellan kvinnor och män är kopplade till det utbredda deltidsarbetet och många osäkra anställningar inom kvinnodominerade yrken. Därför använder vi ett nytt lönemått – faktisk månadslön, där vi också tar hänsyn till arbetstiden, säger LO-utredaren Ulrika Vedin.
Med det måttet mätt var arbetarkvinnors faktiska månadslön i genomsnitt 17 860 kronor, jämfört med arbetarmännens lön på 24 460 kronor. Kvinnor i tjänstemannayrken tjänade i snitt 30 270 kronor och männen 39 760 kronor i månaden.
Allra lägst faktisk lön hade kvinnor inom detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen – strax under 16 000 kronor före skatt.