När jag ringer Fredrik Brändström har han lämnat sitt yngsta barn på förskolan.
Projekt inskolning är över och det är dags att börja jobba efter en tid av föräldraledighet.
Fredrik är uppvuxen i Piteå, men sedan länge bosatt i Stockholm.
Tjänsten han går tillbaka till är ett drömjobb för många.
Som redaktionschef för magasinet Vagabond är Fredrik ansvarig för tidningens innehåll och det redaktionella arbetet.
Och inte att förglömma – han är själv resereporter.
– Visst får jag höra ofta att jag har ett drömjobb. De flesta gillar att resa och att få göra det i jobbet är såklart lockande för många, men det finns också en nedlåtande syn som handlar om att vi resejournalister ofta är korrumperade. Det går en hel del rykten om mutresor och visst, det existerar absolut. Men på Vagabond är vi kända för en annan hållning. För att kunna skriva kritiskt måste man vara oberoende. Jag tror att det är en av anledningarna till att vi är så stora, säger Fredrik.
.
Turnerade med Starmarket
Första familjeresan han själv minns är en busstur till dåvarande Leningrad.
– Jag var runt sju, åtta år och var otroligt impad. Det var ju under kommunisttiden så det var verkligen en spännande och annorlunda miljö.
Senare turnerade Fredrik som gitarrist och sångare i indierockbandet Starmarket.
– Det var under 90-talet och vi reste mycket på kort tid. En dag var man i Berlin, nästa i Paris. Man fick en bra överblick men hann egentligen inte se så mycket av städerna. Men det var en kul period, och det var då som mitt reseintresse väcktes på allvar. Nu i efterhand har jag haft möjlighet att åka tillbaka och upptäcka mer.
Men de resmålen lockar inte på samma sätt längre.
– Jag har varit i många fantastiska storstäder, men för tillfället så dras jag mer mot lugnare destinationer, som öar och platser med karg natur.
.
Gillar det ogästvänliga
Det karga fick han möta under den senaste jobbresan.
– Jag hade inga direkta förväntningar och blev positivt överraskad, dessutom är det så nära att åka till Island. Landskapet är verkligen speciellt, som en helt annan värld där det ryker och pustar ur marken. Det ogästvänliga och vilda passar mig. Vi bilade runt ön och det var en otroligt häftig upplevelse.
En annan favorit som Fredrik framhåller är Norge.
– Ofta drömmer vi om att åka långt bort och glömmer det som finns runt knuten. Norge är ett underskattat land där naturen har många likheter med exotiska länder som Nya Zeeland.
.
Inte alltid på resande fot
Till en början skrev Fredrik för lokaltidningar i Norrbotten och Västerbotten, innan han gick vidare och frilansade för olika musikmagasin. Han pluggade till journalist och jobbade på ett kundtidningsförlag i resesegmentet.
Hans formuleringar gled genom inrikesluften en hel del vändor innan han landade på Vagabond för snart nio år sedan.
– Självklart blir det stressigt ibland också, som alla jobb. Men det är lyxigt att kunna åka till spännande platser och skriva om upplevelserna. Att få jobba med sitt största intresse är en ynnest.
.
Träsk och krokodiler
Journalisterna på redaktionen har specialområden. Någon har till exempel varit i Indien ett trettiotal gånger och skrivit böcker om landet. Fredriks nisch har blivit USA.
– Jag är ju uppväxt med den musiken, ja hela den amerikanska kulturen. Det är fascinerande att vara där, det finns allt från ödenatur till hektiska storstäder. Kontrasterna är stora, på många sätt. Sedan är det väldigt smidigt att jobba i USA, lätt att resa runt och enkelt att komma i kontakt med folk.
Nästa inplanerade resa går just till dit.
Det är prisbelönta tv-serien ”True detective” som inspirerat.
I april flyger Fredrik till Louisiana i södra delen av landet.
– Vi ska åka på road trip för att se landsbygden – träsken, krokodilerna – och för att träffa franskättlingar som bor där. Cajuner, den etniska folkgruppen som lever i Lousianas sumpmarker, har en särpräglad kultur som lockar. De är kända för sin musik och för matkulturen där typiska rätter är gumbo och jambalaya.
Ett stopp i New Orleans är också inbokat.
.
Har ditt förhållningssätt till resor förändrats sedan du började jobba med det?
– Generellt är det roligare att resa nu, tidigare brydde jag mig inte så mycket och läste inte på innan. Nu gör jag mycket research och tar kontakt med folk på plats innan jag åker. Det blir mer givande och man får lära sig otroligt mycket. Det ger mer om man vet något om förutsättningarna. För mig är planeringen halva grejen. Vissa hatar att surfa efter information och hotell men för mig är det nästan lika roligt som själva resan.
.
Drömresa?
– Det finns så mycket kvar att upptäcka, men mina drömresor är exotiska platser längre bort – som Nya Zeeland, Patagonien i Argentina och Hawaii. Men det får vänta några år, med små barn håller vi oss närmare Sverige.
.
Så ditt resande har förändrats sedan du blev förälder?
– I dag blir det lite färre jobbresor och de är uppstyrda på ett annat sätt. Tidigare kunde jag åka med kort varsel och ta ut någon extra semesterdag och stanna kvar, nu är resorna kortare och mer effektiva, man vill inte vara borta från familjen för länge. Istället för att resa hela tiden försöker jag satsa på att göra ett par resor varje år som jag verkligen drömt om.
.
Hur ser du på att resa med barn?
– Just nu är våra barn väldigt små så att resa med dem nu är helt annorlunda mot att resa på egen hand. Man får sänka tempot och resa på deras villkor. Men det är ju bara en kort period av livet som de är så små. Om några år kan vi ta med dem på lite mer äventyr.
.
Du har också varit på din första charter?
– Innan vi blev föräldrar snackade jag och min fru om att fortsätta resa och hade aldrig varit sugna på charter. Men i september var vi faktiskt på charter till Korsika i två veckor. Det var en annorlunda grej och jag kan se fördelarna – enkelheten vägde helt klart upp att det var lite enahanda.
.
Är det många som frågar om resetips?
– Visst blir man som en liten resebyrå, men det är kul att dela med sig när man har kunskap. Jag gillar att prata resor!
.
Har du någon resebesvikelse?
– Nej jag har aldrig känt mig direkt besviken över någon resa, utan försöker alltid hitta något intressant även om första intrycket inte är så bra. Förra året var jag i Catskillsbergen norr om New York, en plats som jag drömt om att åka till länge på grund av historien kring området. Bob Dylan och många andra musiker bodde där under 1960-talet. Det var sen vår, träden var kala och det låg snödrivor längs vägkanten. Det var stundtals vackert men väldigt öde. Det kändes lite som Västerbottens inland. Utan att prata skit om Västerbotten så kändes det lite absurt att åka så långt bort för att uppleva något som känns som hemma! Men även där fanns fina platser och intressanta människor så riktigt besviken blev jag inte.
.
Vad köper du med hem?
– Jag är dålig på att shoppa, jag äter och dricker hellre på plats. Kanske köper jag med en speciell krydda, någon mat som går att ta hem, en lokal spritsort eller någon vinflaska.
.
Vad packar du alltid med?
– Jag har sparade packlistor, som jag bara checkar av. Då slipper man fundera. Grenuttag så man kan ladda en massa apparater samtidigt är bra om man reser i jobbet. Annars så försöker jag packa så lite som möjligt, det mesta går ju att få tag på plats nuförtiden.
.
Bra tips?
– Det är bra att ha ett ombyte i handbagaget. När vi var i Mexiko kom bagaget aldrig fram. Vi reste runt i tio dagar och min väska kom hela tiden fram en dag efter mig, jag fick den när vi åkte hem. Det var lite bökigt. Sedan är det bra att fota av passet om man blir av med det.
.
Vad gör du på flyget?
– Om det har varit stressigt innan gör jag research och kollar guideböcker. Sedan gillar jag att se filmer som utspelar sig på resemålet, man kommer i bra stämning av att se en långfilm. Ofta börjar mina resor så – att jag läst en bok, lyssnat på musik eller sett en tv-serie – och så vill jag åka dit. Mat är också en stor del av att resa, därför åker jag gärna till länder med fantastisk mat som Mexiko, Japan och USA.