Tam+Vild = Bengalkatt

Vild på utsidan, men tam på insidan. Så beskriver uppfödarna Carina och Mattias Sjölund bengalkatten, en av våra yngsta och mest spektakulära kattraser.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)H2008-05-03 06:00
Den har onekligen röstresurser, vilket kanske spär på ryktet om den vilda bengalkatten. När vi hälsar på hemma hos uppfödarna Carina och Mattias Sjölund hälsas vi av rytande katter som stryker runt i sina rastgårdar. Att de dessutom ser ut som små leoparder förstärker det vilda intrycket.
- Det finns mycket fördomar kring bengalerna. För några år sedan hände det att burgrannen på kattutställningar bytte plats för att de inte ville stå bredvid oss, berättar Mattias Sjölund.
Mytomspunnen
Han har tillsammans med hustrun Carina fött upp bengalkatter i fem år, men menar att kattens mytomspunna rykte tonats ned en aning med tiden. Liksom rasens rivighet.
- Från början var temperamentet mer ojämnt, men uppfödarna har jobbat hårt med att få bort det, och i dag är bengaler som vilken annan tamkatt som helst, menar han.
Målet har hela tiden varit att få fram en katt som ser vild ut på utsidan, men är tam på insidan. Något han menar att man har lyckats med.
- De är inga utpräglade knäkatter, men extremt sociala och vill vara med överallt. Och de är väldigt vänliga och jämna i temperamentet.
Ursprunget är dock fortfarande vilt. För att få fram den prickiga katten har asiatisk leopardkatt korsats med vanliga tamkatter. Ursprungligen gjordes det i forskningssyfte, eftersom de asiatiska leopardkatterna hade visat sig motståndskraftiga mot virussjukdomen leukos.
Hobby
De första korsningarna gjordes redan på 1960-talet i USA, och än i dag korsar man in katter av olika vildarter där - något som är livligt omdebatterat.
- Det är inga vildfångade katter som används i aveln, utan djurparkskatter och liknande, men jag tycker att det är onödigt ändå. Men det finns redan en sådan bred genbas att stå på att det inte behövs, säger Mattias Sjölund.
Han och Carina har importerat katter från såväl USA som Ryssland, Canada och Danmark. Kattaveln är deras stora hobby, och de eftersträvar så extrema kontraster i pälsfärgen som möjligt.
Förutom ett tiotal avelskatter finns i dag tre kullar månadsgamla kattungar som just börjat ta sina första vingliga steg.
- Det här är en riktig snygging, honom kommer vi att behålla i aveln, säger Carina och lyfter upp en pipande kattunge med distinkta prickar längs sidorna.
Än har han inte samma röstresurser som sina föräldrar. Eller sina förfäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om