Svenska favoriter
Sveriges nationaldag firas med svenska sommarfavoriter i nya tappningar. Av den ljusa kalvfärsen blir det halstrad råbiff, laxen blir lätt senaps- och peppargravad och grillas sedan - och fläskkarrén får nytt sällskap på tallriken.
Sommarens råbiff får gå via grillen och blir därmed något så motsägelsefullt som en halstrad råbiff.
Foto: Dan Strandqvist
Snabbgravat och kryddigt
Gravad lax är en nordisk favorit. Normalt är det dill, krossad vitpeppar, salt och socker som sätter smak under den 2-3 dygn långa processen. Här kompletterar vi med gräslök, senapsfrön och olika sorters peppar och avbryter gravningen redan efter en dag. Fisken ska inte betraktas som gravad i ordets rätta bemärkelse för med så kort gravningstid måste den tillagas före servering. Grilla går utmärkt, precis som att steka i minimalt med fett inne på spisen. Servera laxen med sås gjord på mager crème fraiche smaksatt med gräslök och pressad lime samt kokt färskpotatis. Friskt, gott och lagom överraskande vare sig det är nationaldag, midsommar eller vanlig helg.
Grillad fläskkarré
Den marmorerade fläskkarrén är en megafavorit på svenska grillgaller. Det faktum att köttet har insprängt fett gör att det klarar grillhettan utan att torka ut i första taget. Värre är det med kotletter och andra nästan helt fettfria bitar från samma djur. Tyvärr kommer det goda fläskköttet sällan till sin rätt under lager av grillkryddor och marinader. Välj en enkel marinad, en god salsa att servera köttet på, antingen den blandas hemma eller köps färdig, och till sist ett aromsmör som bonuskrydda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!