Pasta med svampsmak

Färsk pasta behöver inte stanna vid snoddar och band. Idag finns betydligt roligare pastasorter är så, mezzelune till exempel.

FOTO: DAN STRANDQVIST  Mezzelune är stora, fyllda pastakuddar. Goda att servera med gräslökssås och söta ärter.

FOTO: DAN STRANDQVIST Mezzelune är stora, fyllda pastakuddar. Goda att servera med gräslökssås och söta ärter.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)H2008-07-17 06:00
Bakom namnet vi knappt hunnit lära oss döljer sig en stor, halvmånsformad pastakudde. De finns med olika fyllningar men här stannade valet vid en mezzelune med champinjonfyllning.
Den som känner att tid finns i överflöd kan göra sina egna kuddar av färska lasagneplattor och valfri fyllning. Här tar vi genvägen via färdig mezzelune och lägger krutet på en enkel gräslökssås att servera till. Allt toppas med färskriven parmesanost och gröna ärter som kokats lätt i vatten smaksatt med salt och socker. Missa inte sockret som får ärterna att verkligen smaka!
4 personer
500 g färsk mezzelune med champinjonfyllning (2 paket)
Till såsen:
1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde, gärna mager
3-4 msk hackad gräslök
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
salt och vitpeppar
Till servering:
ärter
färskriven parmesanost
1. Färsk mezzelune kokar på några minuter så börja med såsen. Fräs smör och mjöl i kastrull utan att blandningen tar färg. Späd med vatten och grädde till slät sås. Smula i en tärning grönsaksbuljong. Sänk värmen så att såsen bara sjuder sakta. Minst fem minuter bör den få stå på spisen för att mjölet ska hinna koka in ordentligt.
2. Smaka av såsen med riven eller pressad vitlök och fint hackad eller klippt gräslök. Avsluta med salt och vitpeppar.
3. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i mezzelune. Koka ganska häftigt cirka 4-5 minuter. Låt rinna av i durkslag och fördela sedan i djupa tallrikar eller portionsskålar. Slå sås över och avsluta med riven parmesanost, söta ärter och valfria blad mest för utseendet skull.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om