Smarta grillspett

Med många viljor och smaker kring grillen är grillspett ett smart val. Men vänta med själva pinnarna. Marinera enkelt och grilla tufft genom att helt enkelt tippa upp allt på gallret. Och krydda med färsk salvia.

Grillspett med fläskkött, korv och grönsaker kryddas med färsk salvia.

Grillspett med fläskkött, korv och grönsaker kryddas med färsk salvia.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2008-06-26 06:00
Normala grillspett plockar man ihop i köket, marinerar och grillar över glöd eller gas. Grillspetten av trä klarar sig sällan utan brinner upp någonstans på vägen. Metallspett är livsfarliga eftersom de blir glödheta och omöjliga att hantera. Så vad göra? Strunta i spetten och grilla alla bitar löst. Tekniken gör det möjligt att tillgodose alla smaker och användande av riktiga metallspett i stället för träpinnar som egentligen hör hemma i snabbmatsvärlden.
Blanda friskt
Se till att din grill bjuder på överraskningar. Färsk ananas i stora bitar är ett exempel. Ananasen är en superfrukt att lägga på grillen eftersom den både blir god och klarar grillens hetta utan att falla i bitar. Lägg till paprika, färsk gul lök eller rödlök i halvor, bitar av purjolök och så förstås stora bitar av färska champinjoner. Så långt är maten vegetarisk under förutsättning att man klarar att äta strikt grönt från samma galler som kött och korv tillagas på. För en grill utan köttbitar och korvar upplevs fattig av minst lika många. Stora bitar av mörad kotlettrad, i handeln kallad ytterfilé eftersom allt med namnet filé säljer bättre, samt rejäla bitar av kryddig korv får hoppa runt i hettan tillsammans med allt det gröna. Strö över rikligt med färsk salvia, en krydda som både hunnit växa till sig på friland så här års och trivs utmärkt med feta köttbitar.
Viktiga örter
Valet av marinad är enkelt. I affären finns hur många bra grillmarinader som helst. Vill du ha vitlök, honung eller röksmak, det finns allt och ingen vanlig grillare varken orkar eller förmår överträffa dagens färdiga marinader. Däremot får man inte glömma fantasin. Som att våga lägga på bitar av ananas och tömma en hel kruka färska örter över grillen. Visst brinner det mesta av örtera upp men smakerna hinner fastna på det du snart randar upp på ditt spett, var så säker.


Citat:
?Hungern är världens bästa sås?
Cervantes

Grillspett med salviakryddad ytterfilé
(Blir bäst på grill med lock, gärna gasolgrill)
För 4 personer
500 g mörad ytterfilé eller fläskfilé
300 g kryddig korv
2-3 paprikor, helst i olika färger
1 knippa färsk gul lök
1 purjolök
200 g stora, färska champinjoner
1 ananas
1 1/2 dl färdig marinad
1 kruka färsk salvia
Till servering:
blandad sallad
grillad färskpotatis
1. Skär köttet i 2-3 centimeter tjocka skivor. Dela korvarna i stora bitar. Dela paprikorna och ta bort fäste och kärnhus. Skär resten i stora bitar. Dela lökarna i två halvor och purjolöken i 2-3 centimeter långa bitar. Dela champinjonerna i två delar och skär bort det yttersta från ananasen. Skiva därefter frukten i ett par centimeter tjocka skivor som delas i klyftor. Ta bort det hårda i mitten.
2. Lägg allt i en långpanna och fördela över marinad. Rör om och låt stå en stund innan allt läggs på grillen. Droppa över hälften av salvian. Vänd runt med stor sked eller stekspade. Tillsätt resterande salvia. Grilla gärna under lock som ger mer koncentrerad smak.
3. Lyft av ingredienserna i takt med att blir färdiga. Svamp, paprika, korv, ananas, lök, purjolök och kött brukar vara den normala ordningen att lämna grillen. Fyll grillen med förkokt färskpotatis som kryddats med olja, salt och vitlök. Låt potatisen bli varm och lätt grillad på eftervärmen/efterglöden.
4. Trä upp ingredienserna på spett och servera på salladsbädd med grillad färskpotatis som gott tillbehör.

Grillad fläskfilé med aprikoser
(Kan göras på alla typer av grillar)
För 4 personer
600 g fläskfilé
1 knippa färska rödlökar, minst 8 st.
6-8 urkärnade och halverade aprikoser, helst färska men det går med aprikoser i vacuumpåse också
2-3 msk fruktig olivolja
1 kruka färsk timjan
1 msk god äppelcidervinäger
flingsalt och svartpeppar från kvarn
1. Putsa och skär fläskfilén i 3 cm breda bitar. Lägg dem med snittsidan mot bänken och banka ut dem lätt med knuten hand eller köttklubba. Hacka rikligt med timjan ganska fint.
2. Pensla köttet med olivolja och grilla det 2-3 minuter på vardera sidan.
Ansa rödlökarna med låt lite av blasten sitta kvar. Pensla lökarna med olivolja och grilla dem 3-4 minuter.
Pensla aprikoserna med olivolja och lägg dem på grillen 2-3 minuter.
3. Varva kött och lök på spett. Strö över färsk timjan samt ringla över äppelvinäger. Avsluta med flingsalt och några varv med svartpepparkvarnen. Serveras med blandad sallad och ris eller pasta.

Asiatiska kycklingspett
(Kan göras på alla typer av grillar)
För 4 personer
4 kycklingfiléer
Till marinaden:
2 msk rapsolja
4 msk limejuice
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Till såsen:
1 msk röd currypasta + 1/2 msk rapsolja
3 dl kokosmjölk
1 tsk fisksås (finns på hyllan för exotisk mat, ersätter salt)
4 msk jordnötssmör med bitar av nötterna kvar
1 tsk strösocker
1. Skär kycklingfiléerna i långa strimlor, 3-4 strimlor per filé brukar vara lagom. Blanda och pensla kycklingen med marinad. Låt köttet dra ett par timmar i kylskåp.
2. Förbered såsen. Lägg currypasta och olja i en kastrull. Låt kryddan dra på mycket låg värme ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, jordnötssmör och socker. Rör om och låt allt bli varmt men inte mer.
3. Grilla kycklingen 2-3 minuter på vardera sidan. Var noga med att köttet är helt genomstekt innan det serveras. Trä upp på spett och bjud såsen till. Ris och blandad sallad är bästa tillbehören. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om