Vägen till den ultimata hamburgaren

Under en sex veckor lång roadtrip i USA hann Jon Widegren äta 64 hamburgare. Slutsatsen blev att hemligheten bakom den perfekta burgaren ligger i köttet och brödet. Den lärdomen har han nu omvandlat både till hamburgerställe och kokbok.

Foto: Björn Terring

Stockholm 2013-03-30 06:00

Sommaren 2010 reste Jon Widegren till USA för att äta hamburgare. På 38 dagar hann han äta 64 varianter.

Matupplevelserna dokumenterades i hans blogg och senare i en fysisk restaurang i Stockholm samt en kokbok.

Crowdfunding
Erfarenheten han gjorde kan man koka ihop till två ord. Kött och bröd.

"Enkelheten i en bra burgare gömmer inga hemligheter, men därför inte heller några genvägar. Den kräver kunskap om styckningsdetaljer och stekning, fetthalt och färsfibrer, textur och temperatur, konsistens och komposition, proportioner och inte minst passion."

Tillbaka i Sverige la Jon Widegren upp sitt projekt på en crowdfundingsajt, där folk som trodde på idén alltså betalade för sina hamburgare i förväg.

För drygt ett år sedan öppnade Flippin’ burgers sina portar i en gammal mjölkbutik på Kungsholmen i Stockholm.

Menyn är enkel, men lockande.

För en bra hamburgare klarar sig med lite senap, ketchup och kanske majonnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om